Wat doe en kun je als gemeente wel zelf en wat niet (meer)? Steeds meer taken en verantwoordelijkheden komen bij gemeenten te liggen. Terwijl de benodigde middelen en mankracht beperkt zijn.
Werkend Brabant staat op een kruispunt. Hoe combineren we post-corona thuiswerken en op kantoor werken? En als we reizen: hoe doen we dat op een slimme en duurzame manier?
In Regio Deal Noordoost Brabant werken rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen aan versterking van de leefbaarheid en welvaart in onze regio. Dat doen we samen in 17 projecten die zijn verdeeld over drie pijlers: Goed Leven, Fijn Wonen en Anders Werken. We zetten de gebeurtenissen van de afgelopen maand op een rij en blikken ook vooruit.
Landbouw is van oudsher een belangrijke economische motor voor Noordoost-Brabant. Als primaire sector in de agrifood keten brengt landbouw voedsel, werk en welvaart. Maar de ontwikkelde manier van voedsel produceren en consumeren legt ook een grote druk op de leefomgeving en de gezondheid van mens en dier. En dat moet anders.
In deze periode worden veel wethouderposities opnieuw ingevuld. Wij willen alle vertrekkende wethouders bedanken voor hun bijdrage aan de regionale samenwerking in RNOB. De nieuwe wethouders feliciteren wij van harte met hun installatie. Wij verheugen ons op de samenwerking in RNOB.
Brabant staat als tweede grote verstedelijkte gebied in Nederland voor grote uitdagingen, zoals woningbouw, klimaatverandering, toekomstperspectief landbouw, energietransitie, vitale kernen, mobiliteitstransitie en circulaire economie. Voor een goede toekomst van Brabant is een duurzame verstedelijking daarom van groot belang.
Met een bezoek aan een lokale aspergeteler trapte groep 7 van Kindcentrum Aventurijn uit Uden deze maand de pilot van het nieuwe voedingseducatieprogramma Keukenkanjers af. Na het bezoek hebben de leerlingen een lekker gerecht gemaakt met zelf geoogste asperges. Zij vonden de les vooral “leuk, lekker en leerzaam” en zeer geslaagd.
Biologisch boeren, kweekvlees op het erf produceren om de CO2- en stikstofuitstoot te reduceren en produceren voor de lokale markt in plaats van voor de wereldmarkt. Dit zijn enkele innovaties waar ondernemers in het Regio Deal project ‘Nieuwe perspectieven voor boeren’ aan werken.
Makkelijk vanuit huis of onderweg naar de binnenstad een invalideparkeerplek vinden? Dat kan nu in ’s-Hertogenbosch. De gemeente beschikt over een slimme app waar iedereen met een gehandicaptenparkeerkaart gratis gebruik van kan maken. Dus ook mensen van buiten de gemeente.
Van karton tot plastic, van blik tot folie. Dit zijn enkele materialen waar de verpakkingsindustrie in Oss wel raad mee weet bij het verpakken van allerlei soorten en maten voedingsmiddelen.
Eind maart kwamen de wethouders, burgemeesters en DB-leden waterschappen uit de regio samen met de gedeputeerden bij elkaar op de Regiodag. De Regiodag van RNOB vindt elk kwartaal plaats.
Op 13 april was het volle bak in De Verspillingsfabriek in Veghel. Zo'n 180 (nieuwe) raadsleden kwamen bij elkaar om kennis te maken met elkaar en met verschillende samenwerkingsverbanden in de regio Noordoost-Brabant. Ook RNOB was van de partij, vergezeld door AgriFood Capital en Noordoost Brabant Werkt.
Deze maand was er veel internationale aandacht voor Noordoost-Brabant. Op 11 april jl. bracht een Brusselse delegatie van het Ministerie Voedselveiligheid en Voedselzekerheid en landbouwattaches van de lidstaten een werkbezoek aan de regio's Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. De EU ambtenaren wilden leerzame projecten en bedrijven op het gebied van eiwittransitie en voeding en gezondheid in de praktijk zien.
Hoe zorg je dat gemeenschappelijke lokale opgaven met regionale samenwerking beter worden opgepakt? En hoe organiseren we samen voldoende capaciteit om ermee aan de slag te gaan? Dit is waar Marijke Wilms, gemeentesecretaris / algemeen directeur van gemeente Meierijstad, zich binnen RNOB mee bezig houdt.
Per 1 mei vertrekt Nursabah Zivali bij de gemeente Oss en verlaat zij RNOB als Regisseur Economie. Zij wordt projectmanager bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naar een opvolger wordt nog gezocht.
Voor veel ondernemers zijn het uitdagende tijden. Door de krapte op de arbeidsmarkt, toenemende digitalisering, nieuwe technologieën en duurdere grondstofprijzen is het belangrijk om alert te blijven op mogelijkheden om te verbeteren of te vernieuwen. Om het innovatieve vermogen van het Brabantse bedrijfsleven te ondersteunen, heeft de provincie Noord-Brabant de regeling Stimulering van Innovatie in de Regio (SIR) opengesteld. Kortweg: de SIR-regeling.
Bouwbedrijven en gemeenten in Noordoost-Brabant gaan bouwen met mobiele werktuigen die nauwelijks of geen uitstoot hebben. Vanuit deze ambitie zetten bestuurders van Bouwend Nederland en RNOB vandaag bij Spierings Mobile Cranes in Oss een handtekening onder de intentieverklaring ‘Reductie Emissies Bouw’.
Het komt in Nederland nauwelijks voor dat een waterschap zó samenwerkt met gemeenten. In Noordoost-Brabant gebeurt dat wel. Waterschap Aa en Maas heeft zelfs een positie in het dagelijks bestuur en in andere bestuurlijke overleggroepen van RNOB.
Anita de Smit, Regisseur Klimaatadaptatie RNOB, is nu ook secretaris van het portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving. Zij volgt Freek Reffeltrath op die naar de gemeente Rotterdam is gegaan.
Nu alle raadsverkiezingen in onze regio achter de rug zijn, inclusief die van Boxtel, Vught, Maashorst en Land van Cuijk vanwege eerdere gemeentelijke herindelingen, zijn alle raden in Noordoost-Brabant weer compleet. En dus: feliciteren wij alle raadsleden en heten u van harte welkom in onze regio!
Het klimaatbestendig maken van bestaande bedrijventerreinen is noodzakelijk voor de toekomst van de bedrijven en hun omgeving. Dit zijn trajecten waar veel verschillende opgaven en belangen bij elkaar komen. Het is daarom een uitdaging om alle betrokkenen bij elkaar te brengen.
Met de ondertekening van een intentieverklaring door vijf Brabantse gemeenten en provincie Noord-Brabant is de realisatie van de snelfietsroute F2 tussen ’s-Hertogenbosch en Eindhoven een stapje dichterbij gekomen.
Wegwerkzaamheden brengt altijd verkeershinder met zich mee maar hoe kan dit zoveel mogelijk worden beperkt? Door slim te communiceren. Dat deed de gemeente ’s-Hertogenbosch in samenwerking met SmartwayZ.NL en Traffic Service Nederland bij de aanpassing van de rotonde Postweg.
Dat was het thema van de bijeenkomst van de projectleiders van Regio Deal Noordoost Brabant eerder deze maand bij HAS Hogeschool in ’s-Hertogenbosch. Deze projectleidersbijeenkomsten zijn bedoeld om meer te leren van andere Regio Deal projecten, om informatie te delen over de Regio Deal en om nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te ontdekken.
Peel Natuurdorpen wordt gezien als een kansrijk project binnen NOVI de Peel. Daarom ondersteunt het programma IBP Vitaal Platteland Zuidoostelijke Zandgronden de Peel Natuurdorpen met een half miljoen euro. “Deze financiële bijdrage helpt enorm om het project tot een goed einde te brengen”, aldus Peelambassadeur en voorzitter Pierre Bos van Peel Natuurdorpen.
Nitraatuitspoeling, biodiversiteit, kringlooplandbouw en behoud van een gezonde bodem. Dit zijn actuele onderwerpen waar veel van boeren wordt verwacht als het gaat om verduurzaming van de landbouw.
In vrijwel alle toekomstbeelden over wat er morgen op ons bord ligt, zien we een verschuiving naar meer plantaardige eiwitten. Tegelijkertijd is de verwachting dat dierlijke eiwitten een belangrijke rol blijven spelen in ons voedselpatroon.
Hoe kunnen we de inwoners van de regio Noordoost-Brabant een duurzaam toekomstperspectief geven? Hoe zorgen we voor een brede welvaart? Volgens Monique Hootsmans, Dealmaker bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) voor o.a. de regio Noordoost-Brabant, is daar maar één antwoord op: Samenwerken!
Nederlanders fietsen steeds meer en steeds verder. Om deze groei in fietsgebruik in goede banen te leiden, is investeren in fietsinfrastructuur noodzakelijk. Daarom werken overheden, marktpartijen, maatschappelijke organisaties en kennisinstituten gezamenlijk, onder de vlag van de Tour de Force, aan een Nationaal Toekomstbeeld Fiets (NTF).
Met deze breed gedeelde conclusie stelden het Dagelijks Bestuur RNOB en betrokken bestuurders van de provincie onlangs de derde rapportage over Regio Deal Noordoost Brabant vast.
Net als de rest van Nederland, heeft Brabant te maken met ‘verdozing’ van het landschap als gevolg van de toename van grootschalige distributiecentra van logistieke bedrijven. Ofwel XXL-logistiek. Dat komt onder meer door de enorme groei die het online winkelen doormaakt.
Regionaal accountmanager Michelle van de Laarschot bij de provincie Noord-Brabant volgt Richard Dumont op als contactpersoon van de provincie voor de Regio Deal. Richard zet zijn werkzaamheden bij de provincie voort als senior beleidsmedewerker gezondheid.
Ministerie van LNV op werkbezoek in de regio Noordoost-BrabantOp 14 februari jl. bracht Jan-Kees Goet, de secretaris-generaal (SG) van het Ministerie van LNV, een werkbezoek aan de regio Noordoost-Brabant. Het doel was een kennismaking met de regio en verdere verdieping van de samenwerking tussen Rijk, provincie en regio.
Noordoost-Brabant wordt gekenmerkt door rijke natuur en watergebieden. De structuur die natuur (groen) en water (blauw) in het landschap vormen, worden ‘groenblauwe structuren’ genoemd.
Verbinding en vernieuwing kenmerken de carrière van Elies Lemkes. Zij stond onder andere aan de wieg van Brainport. Als directeur van Brainport en van ZLTO en later als lector Duurzaam Produceren aan de HAS Hogeschool zette zij zich in voor samenwerking en vernieuwing in de landbouw en voedselverwerking. Al deze kennis en ervaring neemt Lemkes mee in haar huidige functie als gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart.
Het Aa-dal is één van de gebieden in Brabant waar natuur en landbouw onder druk staan. Vraagstukken als verdroging als gevolg van klimaatverandering, uitputting van de bodem en teveel stikstofneerslag stapelen er op. Tegelijkertijd spelen in dit gebied de transitie naar een toekomstbestendige landbouw, de aanpak van vrijkomende agrarische gebouwen en ruimtelijke ontwikkelingen als energietransitie.
Vorige maand ging de stuurgroep Mobiliteitsaanpak A50-corridor Nijmegen - Eindhoven akkoord met de Mobiliteitsaanpak van deze corridor. In de stuurgroep zitten het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gedeputeerden Mobiliteit van Gelderland en Noord-Brabant.
Noordoost-Brabant doet het als regio economisch gezien nog steeds goed. Onze regio is de zesde (van de 40) economische regio’s van Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van Buck Consultants International dat onlangs in opdracht van RNOB is uitgevoerd.
Een kans bieden aan werkzoekende en kwetsbare jongeren door ze kennis te laten maken met ‘future proof’ digitale vaardigheden. Dat is het doel van het Traject Technische Oriëntatie (TTO) van SPARK Makers zone. TTO wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.
Op 12 januari jl. kwam de Klankbordgroep Raadsleden (online) bij elkaar. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste bespreekpunten.
Per 1 februari neemt Astrid Kraal afscheid als gemeentesecretaris van Boxtel. Zij stopt ook als directeur van MijnGemeenteDichtbij, de werkorganisatie van de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel.
Wij sluiten het eerste jaar van de uitvoering van onze nieuwe samenwerkingsagenda en -convenant af. Een jaar dat opnieuw gedomineerd werd door de coronapandemie. Daardoor hebben we niet alles niet kunnen realiseren wat we vooraf bedacht hadden. Des te trotser zijn we op wat we samen wel hebben bereikt!
In plaats van te sporten nam zij ’s avonds liever plaats aan een bestuurstafel. Ze bekleedde altijd functies van betekenis. Veelal waarbij onderwijs, ondernemerschap en overheid samenkomen. Wobine Buijs is burgemeester van één van de grootste gemeenten van provincie Noord-Brabant. ‘Een betere wereld’, dat is waar ze naar streeft.
Begin deze maand kwamen de wethouders, burgemeesters en DB-leden waterschappen uit de regio samen met de gedeputeerden bij elkaar op de Regiodag. De Regiodag van RNOB vindt elk kwartaal plaats, deze keer volledig online.
Koeienmest is in potentie een groene ‘energiebom’. In het Regio Deal project ‘Energie uit mest’ onderzoeken melkveehouders, ontwikkelaars en de gemeente Oss samen met studenten van HAS Hogeschool hoe energie uit koeienmest opgewekt kan worden. In het lab en op het erf van een boerenbedrijf wordt een speciale bewerkingsmethode van mest getest.
Per 1 januari a.s. verwelkomen we twee nieuwe gemeenten in onze regio: Land van Cuijk en Maashorst. Met respectievelijk Wim Hillenaar en Paul Rüpp als waarnemende burgemeesters. Door het verdwijnen van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Uden, Grave, Landerd, Mill en St. Hubert en Sint Anthonis gaat Noordoost-Brabant van 16 naar 11 gemeenten.
In samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt Berenschot landelijk welke factoren van invloed zijn op het realiseren van meerwaarde voor inwoners. Ofwel: de publieke waarde. De resultaten van dit ‘BRE-onderzoek’ (BRE = Bestuurlijke Regionale Ecosystemen) helpen regio’s om succesvoller te zijn in regionaal samenwerken.
Noordoost-Brabant is een vitale regio en wil dat ook blijven. De vitaliteit van een regio wordt in belangrijke mate bepaald door de bereikbaarheid van vitale locaties. Dit zijn locaties die voor gemeenten en regio economisch en maatschappelijk waardevol zijn, zoals een ziekenhuis, een stadscentrum of een bedrijventerrein.
Wat is de koers van Noordoost-Brabant op weg naar een duurzame en volhoudbare landbouw in 2030? Deze vraag stond centraal tijdens de bestuurlijke conferentie van RNOB vorige maand in de Lamperse Hei in Wanroij.
Snel in gesprek met nieuwe kabinet
Dat is de eerste reactie van Jack Mikkers, voorzitter van RNOB. “Wij hebben in Den Haag gepleit voor een vervolg van de regiodeals en dat vervolg komt er, daar zijn we blij mee.” De vraag is nog wel hoe die deals er precies uit gaan zien want daar zegt het nieuwe regeerakkoord nog niet zo veel over. “Maar wij wachten niet af, we gaan graag met het nieuwe kabinet in gesprek hoe we de brede welvaart in onze regio kunnen versterken."
Een duurzame voedselketen van boer tot bord. Minder verspilling van voedsel en verpakkingen. En een leven lang leren op de arbeidsmarkt, voor iedereen. Het zijn enkele voorbeelden van ondernemen en innoveren in Noordoost-Brabant. Jack Mikkers, burgemeester van 's-Hertogenbosch en boegbeeld van regionale samenwerking: “We zijn van oudsher een regio van doeners, durvers en aanpakkers. We bedenken creatieve oplossingen én passen ze toe. Met samenwerken als sleutelwoord.”
De regio’s Hart van Brabant (HVB) en Noordoost-Brabant (RNOB) gaan samen met de provincie Noord-Brabant bouwen aan gedeelde mobiliteit in Noordoost- en Midden-Brabant. De meeste colleges en gedeputeerde staten stemden hier al mee in. Bij een paar gemeenten volgt besluitvorming nog later deze maand.
De klimaattop in Glasgow had, na twee weken onderhandelen met zo’n 200 landen, een dagje extra nodig voor de nieuwe mondiale klimaatafspraken. Die uitloop laat maar weer eens zien dat de klimaatopgave, waar we gezamenlijk verantwoordelijk voor zijn, geen gemakkelijke is.
In 2025 de binnenstad schoon en slim bevoorraden. Dit is de doelstelling van de Bossche Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek die de gemeente ’s-Hertogenbosch en 30 partners vorige maand ondertekenden.
Door onze kennis en vakmanschap meer met elkaar te delen, maken we de regio meer en meer klimaatbestendig. Want samen weten we meer en kunnen we meer. Dat was de belangrijkste boodschap van de RNOB Klimaat2Daagse die dit jaar op 3 en 4 november plaatsvond.
Tom Cornelissen komt namens Waterschap Aa en Maas in het Contactpersonenoverleg van RNOB. Hij volgt John Janssen op.
’s-Hertogenbosch krijgt samen met Etten-Leur de primeur van de mobiele meetstations voor luchtkwaliteit. In deze gemeenten starten de twee meetstations hun tour door Brabant om op verschillende plekken de luchtkwaliteit in kaart te brengen. De mobiele meetstations zijn onderdeel van het plan van de provincie om de kwaliteit van de lucht in Brabant te verbeteren.
Om de economie in onze regio te stimuleren, is het noodzakelijk om te blijven investeren in een uitstekend vestigings- en ondernemersklimaat. De samenwerkende gemeenten en waterschappen in RNOB zetten zich daarom onder andere in op duurzame vestigingslocaties en toegang tot kennis, kapitaal en personeel voor bedrijven.
Samenwerken als één overheid, duurzame bereikbaarheid en veilige mobiliteit zijn uitgangspunten en opgaven van RNOB. Daarom trekken we graag samen op om de samenwerking als één overheid te verbeteren in de aanpak van de fietsverbinding over de Maas tussen Gennep en Oeffelt (Boxmeer).
‘Samenwerken’ wordt in het woordenboek gedefinieerd als de gezamenlijke inzet, van minimaal twee personen of groepen, om een bepaald doel te bereiken. Dat betekent dat betrokken partijen een actieve rol hebben in de samenwerking.
Ga mee op Klimaatsafari! Zowel het veranderende klimaat als 'wildlife' tijdens een safari kunnen gevaarlijk zijn. Vandaar dat wij, de samenwerkende gemeenten en waterschappen in RNOB, u tijdens de Regionale Klimaat2daagse op 3 en 4 november a.s. gaan voorzien van een goede voorbereiding en uitrusting om met uw lokale klimaatuitdagingen aan de slag te gaan.
Om die kracht van de regio in onze regionale samenwerking te benutten, luidt de opdracht: écht nieuwsgierig naar elkaar zijn. Want werken aan gezamenlijke uitdagingen brengt je vooral verder als je het samen wil.
Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat vooral ouderen vaak betrokken zijn bij ongelukken. Fietsen op een elektrisch fiets (E-bike) gaat veel sneller dan ‘gewoon’ fietsen, het verkeer wordt steeds drukker en ouderen reageren minder snel. Kortom: een bijscholing voor senioren over doorfietsen is zeker op zijn plaats.
Het rijk heeft bepaald dat de energievoorziening in 2050 bijna volledig duurzaam moet zijn opgewekt. Hiermee geeft ons land invulling aan de afspraken over het minder uitstoten van CO2 in het Klimaatakkoord van Parijs.
SPARK Makers zone in ’s-Hertogenbosch heeft met ondersteuning van Regio Deal Noordoost Brabant de ‘RegioBoost’ ontwikkeld. Dit programma helpt ondernemers in de regio Noordoost-Brabant die hun bedrijfsvoering een impuls willen geven door innovatieve technieken (bijv. 3D-printen) en nieuwe kennis in te zetten.
Vorige maand kwamen de wethouders en burgemeesters uit de regio bij elkaar voor de Regiodag die elk kwartaal plaatsvindt. Een deel van de deelnemers was fysiek aanwezig, een deel nam online deel aan de bijeenkomsten.
Op 6 oktober jl. kwam de Klankbordgroep Raadsleden (online) bij elkaar. Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste bespreekpunten.
Marischka Klotz legt haar functie als raadslid van Meierijstad neer en daarmee verlaat ze ook de Klankbordgroep Raadsleden. Als raadslid was Marischka jarenlang actief betrokken bij onze regionale samenwerking.
In FoodNL trekken AgriFood Capital, Regio FoodValley en Regio Greenport Venlo samen op naar Brussel om Europese financiering voor projecten op te halen. De regio’s werken samen op twee voedselthema’s: eiwittransitie en voeding & gezondheid. RNOB is via de kopgroep Agrifood & Innovatie van het poho Economie aangehaakt bij de activiteiten van FoodNL.
In Regio Deal Noordoost Brabant werken rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen aan versterking van de leefbaarheid en welvaart in onze regio. Dat doen we samen in 17 projecten die zijn verdeeld over drie pijlers: Goed Leven, Fijn Wonen en Anders Werken.
Maarten Jilisen, wethouder van gemeente Cuijk, heeft een passie voor de economische ontwikkeling van de regio. Als voorzitter van de kopgroep Innovatie & AgriFood binnen het portefeuillehoudersoverleg (poho) Economie maakt hij zich hard voor een bloeiende economie in de regio én in het Land van Cuijk. Hoe kijkt hij aan tegen de regionale samenwerking in RNOB?
Sander Groenen is op 19 juli van dit jaar gestart als Regisseur Klimaatadaptatie. Hij is goed bekend met de regio en onder andere betrokken geweest bij de opzet van het Platform AgriFood Tech Land van Cuijk en bij de Regio Deal projecten 'Leefbaarheid in de dorpen' en 'Stallenaanpak en Weerbaarheid buitengebied'.
Met het inzaaien van de eerste kruiden in grasland door een strokenfrees, is op proeflocatie ‘De Margriet’ in Vught een nieuwe proef gestart naar de verbetering van de bodembiodiversiteit. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Vughtse wethouder Yvonne Vos.
Keukenkanjers is de naam van het nieuwe voedseleducatieprogramma van de regio’s AgriFood Capital/RNOB, Greenport Venlo en Regio FoodValley. De initiatiefnemers willen voedselonderwijs op de basisschool op de kaart zetten.
In de regio Noordoost-Brabant werken ruim 20.000 internationale werknemers. Ze dragen voor een belangrijk deel bij aan de regionale economie, vooral in de landbouw, voedingsindustrie, logistiek en zorg. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat de woon- en arbeidsomstandigheden niet overal goed op orde zijn. Door de coronacrisis is dat nog eens extra duidelijk geworden.
“Complimenten voor de inzet van alle betrokkenen om samen deze deal tot zo’n succes te maken.” Met deze woorden van Marc Hameleers, Manager Regio Portefeuille van LNV, werd de tweede voortgangsrapportage van Regio Deal Noordoost Brabant vastgesteld.
In Regio Deal Noordoost Brabant werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan brede welvaart in de regio. Dankzij de Regio Deal krijgen ondernemers extra ondersteuning om te innoveren, nieuwe verdienmodellen te ontwikkelen en voor de opleiding van hun personeel.
In het Peel-gebied komen verschillende maatschappelijke en economische opgaven samen. Het zijn opgaven die impact hebben op de verdeling van de beschikbare ruimte, en de leefbaarheid en vitaliteit van het gebied.
Onlangs liet Wim Bens, voorzitter ZLTO, zich uitgebreid bijpraten over de projecten van AgroProeftuin de Peel. ZLTO is vanaf het begin actief betrokken bij deze proeftuin voor kringlooplandbouw in Noordoost-Brabant.
Vlak vóór het zomerreces (op 7 juli jl.) kwam de Klankbordgroep Raadsleden online bij elkaar. De belangrijkste bespreekpunten op een rij.
In RNOB werken gemeenten en waterschappen samen aan maatschappelijke en economische uitdagingen die we alleen door samenwerking voor elkaar krijgen. Zo werken we slagvaardig aan meer brede welvaart en perspectief voor onze inwoners.
De vierde editie van de regionale Klimaat2Daagse zal plaatsvinden op 3 en 4 november van dit jaar. Reserveer deze data alvast in uw agenda!
Deze maand ontmoetten de bestuurders uit onze regio elkaar voor de portefeuillehoudersoverleggen (poho’s) op de online Regiodag. Aan het plenaire deel namen 86 bestuurders uit de regio deel. Vanuit de provincie waren de gedeputeerden Erik Ronnes, Christophe van der Maat en Elies Lemkes aanwezig.
In Regio Deal Noordoost Brabant werken rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen aan versterking van de leefbaarheid en welvaart in onze regio. Dat doen we samen in 17 projecten die zijn verdeeld over drie pijlers: Goed leven, Fijn wonen en Anders werken.
Een goede luchtkwaliteit is een belangrijk kenmerk van een duurzame leefomgeving. Om concrete afspraken en/of wetgeving te maken over toegestane emissies en normen, is het meten van de hoeveelheid fijnstof en andere stoffen in de lucht de eerste stap. Ook bijvoorbeeld wat de invloed van het weer is op het gedrag van de fijnstof.
Slimme en schone mobiliteit staat hoog in het vaandel in Noordoost-Brabant. Ook al raken elektrische auto’s, bussen en (deel)scooters steeds meer ingeburgerd, het blijft opletten in het verkeer omdat ze veel minder geluid maken. Vooral voor mensen met een visuele beperking kan het daardoor lastig zijn om zich veilig door het verkeer te bewegen.
Als 11-jarig jongetje keek hij zijn ogen uit toen zijn leerkracht van groep 8 werd beëdigd tot burgemeester. Dát wilde hij ook. En dus schreef hij jaren later, inmiddels een rasechte bestuurder, een sollicitatiebrief aan toenmalig Koningin Beatrix.
Dat de Regio Deal leidt tot waardevolle samenwerkingen laat het project ‘Aanpak stallen en weerbaarheid buitengebied’ zien. In Noordoost-Brabant gaat een pilot van start waarin ondermijning in het buitengebied wordt aangepakt.
Mario Jacobs volgt Lambert Verheijen op als dijkgraaf Waterschap Aa en Maas. Mario is nieuw lid van het Dagelijks Bestuur en van de Bestuurlijke Coördinatie Groep. Hij is ook de nieuwe voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving.
De botersla die Duurzaamheidspark Oss heeft gekweekt, heeft zijn weg naar de markt gevonden: ’groentestroom-sla’. De eerste kroppen zijn verkocht via lokale horeca, winkeliers en de markt in Oss.
Noordoost-Brabant is een regio met een lange traditie in landbouw en voedselverwerking. Als primaire sector in de agrifood keten brengt landbouw voedsel, werk en welvaart.
Wie aan de Peel denkt, denkt aan het mooie en uitgestrekte veengebied op de grens van Noord-Brabant en Limburg. Natuurontwikkeling staat er hoog op de agenda omdat delen van de Peel Natura 2000 gebied zijn.
Samen met Bouwend Nederland organiseert RNOB op 30 september 2021 een middag over emissieloos bouwen. Hoe gaan we in de toekomst zorgen dat de bouw van bijvoorbeeld woningen en bedrijven emissieloos is? Hoe besparen we tot die tijd zo veel mogelijk CO2 en stikstof?
Dat is de titel van de werkgeverscampagne van SmartWayZ.NL om de combinatie van zowel thuis als op locatie werken te stimuleren.
In Noordoost-Brabant wonen en werken naar schatting zo’n 26.000 tot 30.000 internationale werknemers. Het zijn inmiddels onmisbare medewerkers in onder andere de agrarische sector, de industrie, transport, zorg en bouw. Het bedrijfsleven heeft hen dus hard nodig. Maar in Noordoost-Brabant zijn op dit moment onvoldoende goede woningen voor deze groep. Daar wil RNOB wat aan doen. Ook integratie en participatie van deze werknemers staat hoog op de regionale agenda.
Samen met de WUR heeft de projectgroep ‘Robuuste beeklandschappen’ van het RNOB deelprogramma Klimaatadaptatie onderzocht hoe de beekdallandschappen in onze regio er in 2050 uit kunnen zien.
“Ik heb al 11 jaar lang de mooiste nevenfunctie van de wereld!" Aan enthousiasme geen gebrek bij Judith Logtens. Als raadslid bij de gemeente Boxmeer voelt zij zich helemaal in haar nopjes. Als ze dit nog eens met vier jaar mag verlengen, dan doet ze dat graag. Zeker nu de herindeling voor de deur staat, want per 1 januari 2022 gaan de gemeenten Cuijk, Boxmeer, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis samen verder als één gemeente Land van Cuijk. Wat voor impact heeft dat op de regionale samenwerking? Judith geeft haar visie hierop.
Deze week verscheen een inspirerend en treffend artikel in Het Financieele Dagblad over Noordoost-Brabant. Het artikel beschrijft het geheim en de kracht van onze regio: samenwerken, ondernemen en innoveren. “Brabanders zijn eigenwijze donders.”
Sinds de openstelling van de Bijdrageregeling Kringlooplandbouw Noordoost-Brabant op 1 maart jl. hebben al acht projecten 5.000 euro toegekend gekregen. Deze bijdrage is bedoeld als ‘zaaigeld’ om innovaties een stap verder te helpen. Zoals deze drie inspirerende projecten.
Hoe kunnen gemeenten en waterschappen 'sturing' geven aan het klimaatadaptief inrichten van bestaande bedrijventerreinen? De werkgroep ‘Klimaatbestendige bedrijventerreinen Oost-Brabant’ liet het uitzoeken.
Johan Postma is de beoogd gemeentesecretaris van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Johan werkt nu als kwartiermaker aan de fusie van de vijf betreffende gemeenten.
Op 14 mei 2020 ging het Klimaatwarenhuis live. Dit initiatief van RNOB en de provincie Noord-Brabant is bedoeld om gemeenten en waterschappen te helpen om het klimaatbewustzijn van inwoners te vergroten.
Regio’s hebben een belangrijke rol in het Klimaatakkoord voor de CO2-reductie in mobiliteit. Om de regionale uitvoering van deze afspraken vorm te geven, is afgesproken dat regio’s een Regionale Mobiliteitsprogramma’s (RMPs) opstellen.
De ‘regio’ wordt steeds belangrijker bij het oplossen van complexe maatschappelijke en economische vraagstukken. En dat in een wereld die steeds verder globaliseert. De regio vormt daarbij steeds meer een knooppunt van verschillende samenwerkingen tussen overheden, bedrijven, kennisinstellingen en inwoners.
Op 28 april jl. kwam de Klankbordgroep Raadsleden voor de tweede keer (online) bij elkaar. Afgesproken is dat de klankbordgroep actief betrokken wordt bij het lopende BRE-onderzoek, monitoring van de Samenwerkingsagenda en de evaluatie van de voorloper van deze klankbordgroep.
Binnen het Schone Lucht Akkoord heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met de provincie Noord-Brabant een afspraak gemaakt over een ankermeetstation in Noordoost-Brabant. De gemeenten zijn blij. Begin dit jaar dienden ze een verzoek in bij het ministerie voor een meetstation in onze regio.
Met de openstelling van de nieuwe Subsidieregeling Kringlooplandbouw Noordoost-Brabant, krijgt de transitie van de landbouw in onze regio steeds meer handen en voeten. In maart ging al de Bijdrageregeling Kringlooplandbouw Noordoost-Brabant van start (‘zaaigeldregeling’) voor kleinere projecten van individuele agrarische vernieuwers.
Het CBS maakte onlangs bekend dat het aantal verkeersdoden in Noord-Brabant 2020 met een derde is gedaald. Deze daling kan niet (alleen) verklaard kan worden door de gevolgen van corona, want in andere provincies met veel verkeersdoden daalde het aantal niet of nauwelijks.
Binnenkort gaat onze naam veranderen! Vanaf 1 april a.s. (nee, het is geen grap) gaat onze regionale samenwerking verder als RNOB. Regio Noordoost Brabant afgekort. Waarom een nieuwe naam?
Op 31 maart vindt de eerste nationale NOVI conferentie plaats. Een conferentie die vanaf nu jaarlijks wordt georganiseerd en geheel gewijd is aan de uitvoering van de Nationale Omgevingsvisie. Dit jaar is de conferentie volledig online.
Deze maand ontmoetten de bestuurders uit onze regio elkaar voor de portefeuillehoudersoverleggen (poho’s) op de Regiodag. Deze Regiodag was volledig online. Vanuit de provincie waren de gedeputeerden Erik Ronnes, Christophe van der Maat en Elies Lemkes aanwezig.
Samenwerken is mensenwerk. Zijn er wisselingen van de wacht of bijzonderheden te melden over collega’s in de regio? Geef het door aan secretariaat@regionoordoostbrabant.nl.
Pierre Bos is burgemeester van gemeente Boekel sinds 2008. Een voorrecht vindt Pierre: “De burgemeester komt bij veel aangelegenheden. Zowel op feestelijke gelegenheden als bij droevige momenten. Zo mag je Sinterklaas welkom heten of een minister begeleiden die op bezoek komt, maar je bent ook een luisterend oor of iemand die bemoedigende woorden spreekt, bijvoorbeeld tijdens deze coronacrisis.
Binnen het programma Duurzaam bereikbaar heeft Regio Noordoost Brabant samen met gemeenten een eerste werkpakket gemaakt voor het deelprogramma Slimme en schone mobiliteit. Vier gemeenten gaan van start met toekomstgerichte mobiliteit.
Gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen, werkgeversorganisaties, maatschappelijke organisaties en andere partijen uit Noordoost-Brabant roepen het nieuwe Kabinet op om de samenwerking tussen Rijk en regio’s voort te zetten. De huidige samenwerking in de vorm van Regio Deals is succesvol en smaakt naar meer.
Het gebied Laar/Nieuw Laar is één van de Brabantse gebieden waar veel overlast ervaren wordt van veehouderijen. In dit gebied vraagt verbetering van het woon- en leefklimaat grote aandacht.
De kringloopkarbonade en het verspillingsvrije ei. Dit zijn twee circulaire ketenconcepten waar een eerste cluster van bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties aan gaat werken binnen het Circular Food Center. Het doel is om een circulaire dierlijke eiwitketen te ontwikkelen, waarin reststromen van voedselproductie op grote schaal hoogwaardig worden verwerkt tot diervoer.
Vijftien gemeenten uit de regio Noordoost-Brabant ondertekenden op 15 maart jl. het Schone Lucht Akkoord ondertekend. Hiervoor waren wethouder Johan van der Schoot (gemeente Oss), wethouder Huub Bellemakers (gemeente Sint-Anthonis) en gedeputeerde van provincie Noord-Brabant Elies Lemkes naar Dome-X in Oss gekomen.
Agrarisch ondernemers en andere vernieuwers in Noordoost-Brabant die de omslag naar kringlooplandbouw willen maken, kunnen daarvoor vanaf vandaag in aanmerking komen voor financiële ondersteuning. De nieuwe Bijdrageregeling Kringlooplandbouw Noordoost-Brabant die zojuist is opengesteld, stimuleert innovaties op bedrijfsniveau die bijdragen aan een duurzamere agri- en foodsector.
Noordoost-Brabant heeft zich in de afgelopen jaren op economisch vlak goed ontwikkeld. Bedrijven zijn groter geworden én er zijn nieuwe mkb-bedrijven bij gekomen. Deze willen allemaal een vestigingslocatie die past bij hun ambities en doelstellingen. Er is daardoor dringend behoefte aan middelgrote kavels op bedrijventerreinen in de regio.
Vanaf 2005 is hij dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas. Per april 2021 legt hij zijn ambt neer en daarmee ook zijn rol binnen Regio Noordoost Brabant (RNOB). Lambert Verheijen is vanaf het begin betrokken geweest bij RNOB. Hij is al ruim zes jaar voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving. Daarnaast is hij lid van het dagelijks bestuur van RNOB. Hij kijkt met trots terug op de ontwikkelingen die hij heeft mogen begeleiden in de regio.
Vanuit de brede welvaartsambitie voor Noordoost-Brabant hebben de samenwerkende gemeenten en waterschappen in RNOB in een vroegtijdig stadium samen met provincie en bedrijfsleven gelobbyd voor een brede aanpak van het gebied rond de A50. En met succes!
AgriFood Capital/Regio Noordoost Brabant, Greenport Venlo en Regio Foodvalley zetten zich samen in voor voedselonderwijs op de basisschool. Op 17 februari jl. ondertekenden de betrokken bestuurders van de drie voedselregio’s een intentieovereenkomst voor een voedseleducatieplan. Dat deden ze vanuit de samenwerking in FoodNL.
De minister van Binnenlandse Zaken heeft NOVI-gebied De Peel de definitieve status toegekend. Dat staat in een brief gisteren aan de Tweede Kamer. Dat betekent langjarige betrokkenheid van meerdere ministeries om samen met de regio’s de grote opgaven in dit gebied aan te pakken.
Valentijnsdag is ook voor onze regio een bijzondere dag. Op deze dag ontvingen namelijk vorig jaar het geweldige nieuws dat het Rijk een Regio Deal met onze regio wilde sluiten. Ons hart ging sneller kloppen! Vandaag zijn we officieel één jaar samen.
Dat zei Jack Mikkers, voorzitter van Regio Noordoost Brabant, tijdens de online regionale raadsledenmiddag van 5 februari jl. Daar stond een uur lang Regio Deal Noordoost Brabant op het programma. De bijeenkomst was live te volgen via Youtube. Zo’n 75 raadsleden keken mee.
Data zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Sterker nog: datatechnologieën zullen de manier waarop we werken, communiceren, produceren en leren, drastisch veranderen. Brabant wil dé plek worden waar big data en de nieuwste datatechnologieën in maatschappelijke sectoren hun plek vinden.
Zijn hart gaat sneller kloppen van complexe maatschappelijke en economische uitdagingen. René Peerenboom, geboren en getogen in de regio Noordoost-Brabant, ging al jong in de politiek. Hij was twaalf jaar lang gemeenteraadslid en Wethouder in Uden. Als Wethouder hield hij zich steeds meer met regionale zaken bezig. Het was dan ook een logische stap om in 2018 de overstap te maken van lokale bestuurder naar regiomanager bij Regio Noordoost Brabant (RNOB). René vertelt over het belang van samenwerken in de regio en de rol die RNOB vervult in het behalen van de gezamenlijke ambities van de regio.
In Noordoost-Brabant wonen en werken naar schatting zo’n 26.000 – 30.000 arbeidsmigranten. Het zijn inmiddels onmisbare werknemers in onder andere de agrarische sector, de industrie, transport, zorg en bouw.
Op 1 januari is een nieuwe periode van vier jaar regionale samenwerking officieel gestart. We pakken maatschappelijke en economische opgaven voor onze regio samen verder op.
Om in een dichtbevolkt land als Nederland ervoor te zorgen dat alle weggebruikers veilig aan het verkeer kunnen deelnemen, hebben het Rijk, koepels (IPO/VNG) provincie en gemeenten en verkeersveiligheidspartners het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 opgesteld. De Brabantse vertaling van dit plan is het Brabants VerkeersveiligheidsPlan 2020-2024.
Raden en Algemene besturen van de waterschappen worden actiever betrokken bij de regionale samenwerking in Regio Noordoost Brabant. Met de nieuwe Klankbordgroep Raadsleden wordt hier invulling aan gegeven. Aan deze klankbordgroep nemen twee afgevaardigden van elke gemeente en waterschap deel.
Samenwerken is mensenwerk. Mensen die onze regionale samenwerking willen we graag bedanken voor hun inzet. Nieuwkomers heten we van harte welkom en we wensen hen veel succes en plezier in hun nieuwe rol.
Onlangs kregen twee innovatieprojecten in de regio cofinanciering via de Regeling Economie en Innovatie (E&I) Noordoost-Brabant. Dit is een innovatieregeling voor samenwerkende mkb bedrijven van de provincie Noord-Brabant die wordt uitgevoerd door Regio Noordoost Brabant.
“Kringlooplandbouw is een mooie visie, maar het moet nog in de praktijk worden waargemaakt. Wat we nodig hebben is samenwerken, leren van elkaar en elkaar inspireren. Innovatie vergt vereende kracht. AgroProeftuin de Peel kan daar een ontzettend belangrijke rol in spelen.”
In december ontmoetten de bestuurders uit onze regio elkaar voor de portefeuillehoudersoverleggen (poho’s) op de Regiodag. Deze Regiodag was volledig online. Vanuit de provincie waren de gedeputeerden Martijn van Gruijthuijssen, Erik Ronnes, Christophe van der Maat en Elies Lemkes aanwezig.
Sinds de start van de uitvoering van het Regio Deal programma op 10 september jl. in Uden, wordt er hard gewerkt aan de 17 projecten van Regio Deal Noordoost Brabant. Hierin werken rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen aan versterking van de leefbaarheid en welvaart in onze regio.
Afgelopen jaar is door de raden, bestuurders en ambtelijke organisaties van de gemeenten en waterschappen in Regio Noordoost Brabant keihard gewerkt aan de nieuwe Samenwerkingsagenda ‘Richting 2030’.
Op woensdag 28 en donderdag 29 oktober vond de Regionale Klimaat2daagse van Regio Noordoost Brabant plaats. Twee ochtenden bomvol inspirerende online sessies over klimaatadaptatie.
Onlangs kregen vier innovatieprojecten in de regio co-financiering via de Regeling Economie en Innovatie (E&I) Noordoost-Brabant. Het gaat om de volgende projecten:
In oktober ontmoetten de bestuurders uit onze regio elkaar voor de portefeuillehoudersoverleggen (poho’s) op de Regiodag. Dat gebeurde vanwege corona volledig online. Vanuit de provincie waren de gedeputeerden Erik Ronnes en Christophe van der Maat aanwezig.
Overdag een temperatuur van 40 graden, een tien dagen durende hittegolf, dikke onweersbuien en straten die blank staan.
Samenwerken is mensenwerk. Mensen die onze regionale samenwerking verlaten, willen we graag bedanken voor hun inzet. Nieuwkomers heten we van harte welkom en we wensen hen veel succes en plezier in hun nieuwe rol.
Van hitte tot wateroverlast en van kijken en luisteren naar je eigen kennis testen. Dit zijn de ingrediënten van de 2020 editie van de jaarlijkse Regioconferentie klimaatadaptatie 2020.
In het nieuwe Samenwerkingsconvenant van Regio Noordoost Brabant zijn afspraken gemaakt hoe we uitvoering geven aan de Samenwerkingsagenda 2030. Nieuw daarin is de Klankbordgroep Raadsleden.
De maand oktober is de maand van de Regio Deal! Met als thema ‘Kracht van de Regio’ zetten rijk en regio samen de spotlight op de Regio Deals. Digitaal.
Sinds 2016 kunnen samenwerkende bedrijven in onze regio subsidie aanvragen voor innovatieve projecten in agrifood via de regeling Economie en Innovatie Noordoost Brabant (Regeling E&I).
Regio Noordoost Brabant, de gemeente ’s-Hertogenbosch en de provincie Noord-Brabant organiseren dit jaar het Nationaal Fietscongres. Het congres past in de regionale duurzaamheidsaanpak waarin de fiets een belangrijke rol speelt
Op 10 september jl. was het zo ver: de feestelijke aftrap van het programma van Regio Deal Noordoost Brabant. Hiervoor kwamen partners en projectleiders bij elkaar in IBN/Meeters in Uden, uiteraard op gepaste afstand.
De BRG heeft op 9 juli het Jaarplan 2021 met bijbehorende begroting goedgekeurd.
De ministerraad heeft op 10 juli jl. ingestemd met de Regio Deal Noordoost Brabant. Hiermee hebben we voor het eerst in de geschiedenis van onze regionale samenwerking een Regio Deal met het Rijk gesloten!
Als regio hebben we een Regio Deal gesloten met het Rijk. Wat betekent dat en wat gaan we doen? Regio, provincie en rijk gaan de komende twee jaar extra investeren in een goede toekomst voor inwoners en bedrijven in onze regio. Hiervoor zijn 17 projecten ontwikkeld.
Ook na 2020 blijven alle Noordoost-Brabantse gemeenten en waterschappen met elkaar samenwerken aan de maatschappelijke en economische opgaven in onze regio. De gemeenteraden en algemene besturen waterschappen hebben ingestemd met het raadsvoorstel Samenwerkingsagenda en -convenant.
Binnen het thema klimaatadaptatie zijn veel mensen in onze regio hard aan het werk om onze regio klimaatbestendig in te richten. Vanwege de corona pandemie kwamen sommige projecten echter stil te liggen. Andere projecten werden uitgesteld of in een andere vorm voortgezet.
De fiets is belangrijker dan ooit. De verkoop van e-bikes groeit enorm, de auto verdwijnt steeds vaker uit de binnenstad en wegen worden omgetoverd tot fietspad. Hoe kunnen we de kansen voor ‘de fiets’ zo goed mogelijk benutten?
Samen met zeven andere gebieden is De Peel door het Rijk tot ‘voorlopig NOVI gebied’ benoemd. Een NOVI-gebied is een (deel)regio waarin de opgaven in de fysieke leefomgeving groot en belangrijk zijn voor een goede toekomst van Nederland.
Op 11 juni jl. ontmoetten de bestuurders uit onze regio elkaar voor portefeuillehoudersoverleggen (poho’s) op de Regiodag. Dat gebeurde deels fysiek en deels online. De belangrijkste bevindingen op een rij:
We zijn al goed onderweg naar een Regio Deal voor onze regio. Na een intensieve voorbereidingsperiode met alle betrokken partners, zijn we nu met het Rijk in overleg over de aanpak, projecten, beoogde resultaten en verdeling van de middelen.
Op 14 februari jl. kregen we het goede nieuws: het Rijk kent 10 miljoen euro toe voor een Regio Deal. De aanvraag voor deze deal was in december 2019 ingediend door Regio Noordoost Brabant samen met AgriFood Capital, Noordoost Brabant Werkt, OndernemersLift+ en Provincie Noord-Brabant.
Regio Deals zijn samenwerkingen tussen regio’s en het Rijk om de kracht van de regio’s te versterken. In een Regio Deal werken Rijk en regio samen als gelijkwaardige partners aan een betere woon- en leefomgeving (‘brede welvaart’) voor inwoners en ondernemers in de regio.
Noordoost-Brabant is een economisch sterke regio waar het ogenschijnlijk goed gaat. Maar er zijn veranderingen gaande, die (nog) niet altijd even goed zichtbaar zijn. De huidige corona-pandemie maakt nu wel de noodzaak duidelijk om enkele maatschappelijke opgaven versneld op te pakken.
Sinds de toekenning van €10 miljoen door het Rijk voor een Regio Deal, zijn ambtenaren en bestuurders van regio, provincie en rijk met elkaar hard aan de slag om de deal daadwerkelijk te sluiten. 22 juni is de deadline voor het indienen van de convenantstekst bij het ministerie van LNV.
Vorig jaar vond de vijfde editie van Keukenbazen plaats. Onze regionale kookwedstrijd die elk jaar garant stond voor veel enthousiasme, betrokkenheid, samenwerking en publiciteit voor onze regio.
“Op gemeenschappelijke thema’s meer samenwerken en daarin zo veel mogelijk optrekken als één overheid. Dat is de inzet van de gezamenlijke uitvoeringsprogramma’s die Regio Noordoost Brabant, Provincie Noord-Brabant en het Rijk gaan opstellen”, zegt Linda IJsseldijk, programmaregisseur Ruimte.
Voor iedereen die zich in zijn werk bezig houdt met klimaatbewustzijn, hebben we samen met de provincie Noord-Brabant het online Klimaatwarenhuis gelanceerd.
Nederland is ingedeeld in 30 regio’s die samen verantwoordelijk zijn voor de afspraken uit het Klimaatakkoord. Eén van die regio’s is Noordoost-Brabant.
In april is het Jaarplan 2021 van Regio Noordoost Brabant naar de gemeenteraden en Algemene Besturen van de waterschappen gestuurd.
Het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Gelderland, de gemeenten langs de A50 en het bedrijfsleven gaan samen de files op de A50 tussen Eindhoven en Nijmegen aanpakken en een brede mobiliteitsaanpak ontwikkelen.
Samenwerken is mensenwerk. Mensen die onze regionale samenwerking willen we graag bedanken voor hun inzet. Nieuwkomers heten we van harte welkom en we wensen hen veel succes en plezier in hun nieuwe rol. Zijn er wisselingen van de wacht of bijzonderheden te melden over collega’s in de regio? Geef het door aan secretariaat@regionoordoostbrabant.nl.
De subsidieregeling Economie en innovatie Noordoost-Brabant is vanaf 1 mei weer open! De regeling is bedoeld voor (samenwerkende) mkb-ondernemers met innovatieve projecten op gebied van transitie landbouw, klimaat, energie en voeding & gezondheid.
Noordoost-Brabant is zwaar getroffen door het coronavirus. In de eerste plaats willen we iedereen die ziek is beterschap toewensen en zij die een naaste hebben verloren veel sterkte. Laten we er samen voor zorgen dat het virus zo snel mogelijk wordt ingedamd en dat ons verder leed zoveel mogelijk bespaard blijft.
Op 14 februari 2020 kwam het goede nieuws dat het Rijk 10 miljoen euro gaat investeren in de verbetering van de vitaliteit en leefbaarheid in Noordoost-Brabant in een Regio Deal.
In de afgelopen maand startten de twee taskforces van FoodNL hun activiteiten op. In FoodNL vormen Regio FoodValley, Greenport Venlo en AgriFood Capital een gezamenlijke lobbysamenwerking om in Europa onze positie als innovatieve voedselregio te versterken.
De besprekingen in de verschillende gemeenteraden en algemene besturen van de waterschappen over de voortzetting van de regionale samenwerking verlopen tot nu toe positief en constructief.
Vanwege de coronacrisis werd de bestuurlijke Regiodag van 19 maart jl. afgelast. Om lopende processen door te laten gaan vinden informatie en (waar nodig) besluitvorming daarom schriftelijk plaats.
Het college van Gedeputeerde Staten heeft vorige maand het plan van aanpak voor de planMER Mestbewerkingslocaties vastgesteld.
Noordoost-Brabant is een nieuwe proeftuin duurzame landbouw rijker. Vorige maand ging in de gemeente Haaren ‘De Margriet’ officieel van start.
De allereerste Verenigde Voorbereidende Bijeenkomst (VVB) van Regio Noordoost Brabant is positief ontvangen. Op 19 februari jl. gingen bijna 100 gemeenteraadsleden en leden van de algemene besturen van waterschappen met elkaar en met bestuurders in gesprek over drie nieuwe agenda’s voor de regionale samenwerking in Noordoost-Brabant.
Het Kabinet stelt € 10 miljoen beschikbaar voor het versterken van de leefbaarheid voor de inwoners van Noordoost Brabant. Rijk, regio en provincie Noord-Brabant gaan samen investeren in de verbetering van de leefbaarheid, in een duurzame inrichting van de leefomgeving en in meer banen en talenten voor de toekomst. Hiervoor had Regio Noordoost Brabant samen met haar partners een aanvraag ingediend.
Jack Mikkers, voorzitter van Regio Noordoost Brabant, blikt kort vooruit op het komende jaar.
De gemeente Boxtel heeft verbeterafspraken gemaakt over het interne samenspel tussen de eigen raadsleden, bestuurders en ambtenaren bij regionale samenwerking.
Op 13 januari jl. werd in Oss het startsein gegeven voor het nieuwe Brabants Verkeersveiligheidsplan. De Brabantse verkeersveiligheidsambassadeurs ondertekenden het plan.
Op woensdag 19 februari a.s. vindt de Verenigde Voorbereidende Bijeenkomst (VVB) plaats. De eerste in de geschiedenis van Regio Noordoost Brabant.
Op de Regiodag van 28 november jl. hebben de portefeuillehouders alle werkplannen voor 2020 vastgesteld.
In 2020 stelt de provincie Noord-Brabant in totaal 1,3 miljoen euro beschikbaar voor innovatieprojecten in de vier Brabantse regio’s. Deze komt beschikbaar via de Regeling Economie en Innovatie, die in onze regio wordt uitgevoerd door Regio Noordoost Brabant.
Zeventien gemeenten en twee waterschappen werken in Regio Noordoost Brabant samen aan de brede welvaart in deze regio. Om alle noodzakelijke transities in de regio waar te kunnen maken, heeft de regio een extra impuls nodig.
Ook in 2020 investeren de gemeenten in Noordoost-Brabant fors in openbaar vervoer, verkeersdoorstroming, verkeersveiligheid en fietsvoorzieningen. Deze maand hebben de regiobestuurders tijdens de Regiodag 56 verbeterprojecten vastgesteld.
Zo’n 80 bestuurders kwamen op 28 november jl. bij elkaar in Uden bij IBN tijdens de vierde Regiodag van dit jaar. De uitkomsten in vogelvlucht:
De voorbereidingen van de nieuwe Samenwerkingsagenda zijn in de afrondende fase. Raadsleden, bestuurders en ambtenaren uit de hele regio hebben hier afgelopen jaar hard aan meegewerkt.
Het afgelopen jaar is hard gewerkt aan de bereikbaarheid van onze regio. Het samenspel met Rijk, provincie en bedrijfsleven leverde deze maand goede afspraken op, met name over de file-aanpak op de A50, en verbeteringen van de Maaslijn en station ’s-Hertogenbosch.
Wat een inspiratie en energie tijdens de 2e Regioconferentie Klimaatadaptatie vorige maand! Ruim 100 klimaatexperts en bestuurders uit Noordoost-Brabant kwamen naar ’s-Hertogenbosch om van elkaar te leren.
Meer medewerkers op de fiets. Dat is de inzet van Sjees Gangmakers, een initiatief van Ons Brabant Fietst en het Brabant Mobiliteitsnetwerk. Sjees Gangmakers helpt werkgevers om meer medewerkers op de fiets te krijgen.
Zo’n 180 raadsleden uit heel Noordoost-Brabant kwamen op de regionale raadsledenavond van 23 oktober jl. in Oss af. De bijeenkomst startte met een plenair deel. Wobine Buijs heette alle aanwezigen welkom in het gemeentehuis.
“Zet in de Peel een aantal ondernemers bij elkaar en er gebeurt iets.” Dat zei Michel Berkelmans, manager experimenten kringlooplandbouw van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tijdens de jaarlijkse Pioniersbijeenkomst van AgroProeftuin de Peel.
“Elkaar zien en laten zien wat we doen”. Dat was de belangrijkste boodschap van de extra Regiodag van 8 oktober jl. Het doel van deze ‘heidag’ was om knelpunten maar ook succesfactoren op tafel te krijgen voor een nog betere samenwerking in de toekomst.
Tijdens European Week of Regions and Cities deze week in Brussel hebben AgriFood Capital/Regio Noordoost Brabant, Greenport Venlo en Regio FoodValley de volgende stap gezet in de samenwerking binnen FoodNL.
Joshia en Fadi, samen team Keukenmasters uit ’s-Hertogenbosch, sleepten vandaag de felbegeerde titel ‘Keukenbazen 2019’ in de wacht. Burgemeester Jack Mikkers mag zich hierdoor een jaar lang SmaakBurgemeester van Nederland noemen.
De provincie Noord-Brabant en de gemeenten in Noordoost- en Zuidoost Brabant gaan samen regionale afspraken maken over de kwaliteitscriteria en locaties van mestbewerkingsinstallaties.
De Bestuurlijke Regiegroep (BRG) heeft het Jaarverslag 2018 vastgesteld.
Het Jaarplan 2020 van Regio Noordoost Brabant met de bijbehorende begroting is definitief.
Om de overheidssamenwerking in Noordoost-Brabant beter zichtbaar te maken, heeft Regio Noordoost Brabant voor een nieuwe communicatieaanpak gekozen.
Hoe gaan we om met de steeds warmere zomers? Hoe verbinden we klimaataanpassing met de energietransitie? Waar staan we met onze regionale projecten ‘Verdiepingsslag stresstesten en dialogen’, ‘Robuuste beekdallandschappen’, ‘Klimaatbewustzijn’ en ‘Klimaatadaptieve bedrijventerreinen’? Hoe kunnen we inwoners en ondernemers in de regio helpen?
FoodTech Brainport TV maakte onlangs een reportage over AgroProeftuin de Peel. Aan het woord is Bert Aasman, manager Akkerbouw en Vollegrondsgroenten bij Delphi. Bert is één van de pioniers in kringlooplandbouw.
Het Rekenkameronderzoek van de gemeenten Bernheze, Boxtel en Meierijstad naar onze regionale samenwerking is afgelopen periode besproken met de betrokken raden. Het onderzoek werd goed ontvangen.
Mede dankzij de Regeling Economie en Innovatie (E&I) Noordoost-Brabant kreeg de innovatie in onze regio opnieuw een impuls. De totale projectwaarde bedraagt zo’n 600.000 euro.
Sinds dit voorjaar zijn raadsleden, bestuurders en ambtenaren en in onze regio samen op reis naar een nieuwe samenwerkingsagenda van Regio Noordoost Brabant na 2020.
Zo’n 25 raadsleden, wethouders en burgemeesters en bestuurders van Waterschap Aa & Maas namen op 6 juli jl.deel aan een excursie naar AgroProeftuin de Peel. Onder aanvoering van burgemeester Pierre Bos van Boekel bezochten ze de proeflocatie aan de Middenpeelweg en Het Familievarken.
Welk team mag zich Keukenbazen 2019 noemen? En wie wordt SmaakBurgemeester van Nederland? Dat weten we op 9 oktober a.s. na afloop van het finalediner van de Keukenbazen Battle 2019 bij Agri&Food Plaza in ’s-Hertogenbosch.
Boeren en tuinders hebben enerzijds te maken met veel regels en anderzijds met veel maatschappelijke onrust over de manier van produceren. Diverse partijen verenigd in AgroProeftuin De Peel willen daar verandering in brengen, op een vernieuwende, stimulerende manier.
De 17 gemeenten in noordoost-Brabant gaan elkaar helpen bij het huisvesten van arbeidsmigranten. Ook grote werkgevers en arbeidsbureaus werken mee.
In 2015 startte AgriFood Capital met Keukenbazen, de leukste kookwedstrijd van Nederland voor kinderen tussen 10 en 12 jaar. De opdracht: maak een lekker en gezond gerecht met lokale producten. Aan Keukenbazen werken burgemeesters, ambtenaren, koks, lokale voedselproducenten en leraren uit de hele regio mee.
In de periode september 2018 - februari 2019 gingen burgemeesters, wethouders, raadsleden en ambtenaren uit de regio met elkaar, en met regiomanager René Peerenboom en enkele medewerkers in gesprek over Regio Noordoost Brabant en AgriFood Capital.
Meer dan 120 raadsleden, bestuurders en ambtenaren waren op 17 april jl. aanwezig bij de startbijeenkomst van de reis naar twee nieuwe samenwerkingsagenda’s voor Noordoost-Brabant: een brede publieke agenda en een economische speerpuntenagenda. Het was een open en constructieve avond.
Ruim 500 mensen deden tussen februari en maart mee aan het Reizigersonderzoek N279 Veghel-Asten. Hierin deelden zij hun ervaringen over hun reis op de N279 Veghel-Asten, welke slimme (deel)vervoermiddelen ze op dit moment gebruiken en wat zij nodig hebben om in het gebied slimmer te kunnen reizen. De resultaten zijn nu bekend.