Gezonde Smikkelweken officieel van start in Brabant
25 juli 2023

De derde editie van Spoony’s Gezonde Smikkelweken is vandaag van start gegaan. Dat gebeurde in Huize Padua waar Henri Willems, wethouder van Boekel, namens RNOB de eerste smikkelbox aan kinderen van een deelnemende bso overhandigde. 

delen

De Gezonde Smikkelweken is het grootste nationale groenteprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Tijdens de Gezonde Smikkelweken ontdekken kinderen op een speelse manier gezonde en duurzame voeding. Van courgettecake tot bietenpizza’s. Dit jaar doen voor het eerst alle provincies in Nederland mee en is het aantal deelnemers meer dan verdubbeld ten opzichte van vorig jaar: meer dan 120.000 kinderen doen mee. Een ongekend succes! 

 

Spelen, koken, proeven

In Brabant gaan 8.200 kinderen op bijna 100 bso-locaties deze week spelen, koken en proeven. Hiervan bevinden zich ruim 60 in Noordoost-Brabant waar het initiatief wordt ondersteund door RNOB. Henri Willems, wethouder van Boekel, gaf namens RNOB vandaag het startsein voor de Gezonde Smikkelweken in Brabant. De kinderen van bso Buiten van Kinderopvangorganisatie XXS kwamen speciaal voor deze gelegenheid naar Huize Padua, het centrum voor leren, werken en vrijetijd, van GGZ oost Brabant in Boekel. De aftrap van het nationale groentefestijn vond daar plaats omdat cliënten van het centrum hebben geholpen bij het inpakken van de Gezonde Smikkelweken-pakketten.

Voedsel verbindt

“Het is belangrijk om vanaf jonge leeftijd lekker veel verschillende groenten te eten”, aldus Henri Willems. “We vinden het vergroten van voedselbewustzijn van kinderen en hun gezinnen belangrijk. Daarom zijn we blij met initiatieven als Spoony’s Gezonde Smikkelweken. De feestelijke start van het landelijke initiatief is mede mogelijk gemaakt door Huize Padua, die een mooie bijdrage hebben geleverd aan het vullen van de smikkelboxen. Dat laat zien dat voedsel verbindt!”

Gezond leren eten

De Gezonde Smikkelweken is een initiatief van Stichting Spoony. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door overheidsprogramma Jong Leren Eten en vele partners die zonder winstoogmerk meedoen. 

 

Phaedra Mensen, oprichtster van Spoony: "In Nederland eet 85% van de kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar te weinig groente. Honger wordt sneller gestild met een ongezonde snack. Met als resultaat dat één op de zeven Nederlandse kinderen overgewicht heeft. Het is onze missie om alle kinderen gezond te leren eten. Maar it takes a village to raise a child. Want ondanks dat ouders het belangrijk vinden dat hun kind gezond en gevarieerd eet, lukt het in de praktijk vaak niet. De Gezonde Smikkelweken is een middel om hen daarbij te helpen, omdat we een heel systeem in beweging zetten. Want zowel de kinderen als ouders, opvang en scholen doen mee.”

 

kijk voor meer informatie op www.gezondesmikkelweken.nl.

 


Meer over: Voedingseducatie