Stroomstop grote gevolgen voor Noordoost-Brabant
10 juni 2022

Het elektriciteitsnetwerk in Brabant en Limburg gaat tijdelijk op slot omdat de maximale energiecapaciteit is bereikt. Voor de gemeenten in Noordoost-Brabant is dit onacceptabel. “Iedereen zag het probleem van een overvol energienetwerk al langer aankomen, maar nu deze draconische maatregel nemen, is voor ons onaanvaardbaar”, aldus Jan Goijaarts, voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg Economie in RNOB. 

delen

De impact van deze maatregel is duidelijk. Nieuwe bedrijven kunnen zich niet vestigen in Noordoost-Brabant als ze een grootverbruikersaansluiting nodig hebben. Bestaande bedrijven kunnen niet uitbreiden. Dit heeft grote gevolgen voor de economische ontwikkeling van Noordoost-Brabant, een van de belangrijkste economische regio’s van Nederland. 


Grote maatschappelijke gevolgen
De gevolgen van deze stroomstop zullen ook voelbaar zijn in andere delen van Nederland. “We weten niet hoelang deze tijdelijke stop gaat duren en dat baart ons nog wel de meeste zorgen”, aldus Jan Goijaarts. “Onze regio wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid aan bedrijvigheid. Maar we zijn vooral sterk in landbouw en voedselverwerking, maakindustrie en logistiek. Doordat de stroomstop impact heeft op de verduurzaming van de hele voedselketen komt niet alleen de economie onder druk te staan maar mogelijk ook onze voedselvoorziening. Dat heeft grote gevolgen voor de brede welvaart, binnen én buiten Noordoost-Brabant.”

Uitgestoken hand
Namens alle wethouders Economie in Noordoost-Brabant reikt Jan Goijaarts de hand uit naar alle direct betrokken partijen. “De gemeenten in de regio Noordoost-Brabant willen met alle betrokken partijen, zoals TenneT, Enexis en de provincie, om de tafel om zo snel mogelijk tot een acceptabele oplossing te komen. Wij hebben een goed vestigingsklimaat voor bedrijven. Voor de toekomst van onze regio moeten we dat zo houden!”