Conferentie gaat boost geven aan internationale aanpak voedselverspilling
28 februari 2024

Op 18 en 19 juni 2024 vormt Veghel twee dagen lang hét verspillingsvrije middelpunt van de wereld. Zo’n 300-400 stakeholders uit binnen- en buitenland verzamelen zich tijdens een conferentie aan de Noordkade om zich te buigen over de volgende stappen in de aanpak van voedselverspilling. In Nederland én daarbuiten. Met als doel: de helft minder voedsel verspillen in 2030.

delen

De conferentie ‘Towards Halving Food Waste in Europe’ wordt georganiseerd door de Stichting Samen tegen Voedselverspilling als trekker van het Regio Deal project Circular Food Center. Europese bedrijven, overheden, wetenschappelijke en non-profit organisaties met hoge ambities op het halveren van voedselverspilling komen samen om kennis te delen en elkaar te inspireren. 

 

Verankering

In een uitgebreid programma met sterke sprekers, rondetafelgesprekken en fieldtrips zullen de deelnemers kennis over en ervaringen met de aanpak van voedselverspilling met elkaar uitwisselen. Daarmee biedt de conferentie een voedingsbodem voor nieuwe concepten en samenwerkingen die bijdragen aan de verankering van de voedselverspillingsaanpak in de hele Europese voedselketen. 

 

Circular Food Center op de kaart

De conferentie biedt een mooie gelegenheid om het Circular Food Center in Veghel op de kaart te zetten als hét kennis- en ontmoetingscentrum op gebied van voedselverspilling. 

“Dit is de eerste keer dat we zo’n grootschalige bijeenkomst organiseren”, vertelt Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. “We zijn in Nederland en Europa goed op weg om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen, maar zien wel dat er nu een tandje bijgezet moet worden. We bereiken SDG 12.3* alleen als we onze krachten niet alleen op Nederlands, maar ook op Europees niveau bundelen en het systeem op alle niveaus in de voedselketen aanpakken."

Daar wil Samen tegen Voedselverspilling met deze conferentie aan bijdragen, met de focus op concrete verdere stappen en actie.
* SDG 12.3 = Sustainable Development Goal van de Verenigde Naties om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen t.o.v. 2015.

 

Regio Deal Noordoost Brabant

De internationale conferentie ‘Towards Halving Food Waste in Europe’  wordt georganiseerd door Samen Tegen Voedselverspilling, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, provincie Noord-Brabant, gemeente Meierijstad en Wageningen University & Research. De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. Deelname is op uitnodiging.