Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant 2024 gestart
22 maart 2024

Jaarlijks worden wereldwijd miljarden kilo’s voedsel verspild. In Nederland alleen al 2 miljard. Dat gebeurt in de hele keten, van boer tot bord, van land tot restaurant. Dat moet anders en dat kan ook, vinden horecaondernemers in Noordoost-Brabant.

delen

Veel ondernemers zijn al bezig om voedselverspilling aan te pakken maar in de dagelijkse praktijk blijft het lastig om hier serieuze stappen in te zetten. Om eigenaren, chefs en medewerkers van horecabedrijven hierbij te ondersteunen, organiseren RNOB, Koninklijke Horeca Nederland en Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met Koning Willem I College en Waste Watchers de College voor de tweede keer de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant. 


Sleutel tot succes

In de horeca draait het om lekker eten en drinken en gastvrijheid. Als horecaondernemer streef je naar niets minder dan het allerbeste, met een breed scala aan keuzemogelijkheden. Tegelijkertijd groeit bij consumenten de behoefte om te weten waar de ingrediënten vandaan komen, hoeveel kilometers ze hebben afgelegd, en hoeveel er verspild wordt in het productieproces.

 

De tijd voor verandering in de horeca is nu. Duurzaamheid is niet alleen een trend, het is de sleutel tot succes. Minder voedsel verspillen is daarbij belangrijk:  je bespaart niet alleen euro’s, maar ook kilo’s voedsel en CO2-uitstoot. 

Voedselverspilling regionaal speerpunt

Jan Goijaarts, bestuurlijk trekker Voedsel en Gezondheid van RNOB, is blij met dit initiatief: “Het tegengaan van voedselverspilling is al jaren een speerpunt in onze regio. Goed om te zien dat steeds meer horecaondernemers de uitdaging aangaan in deze challenge.  Het resultaat vormt een inspiratie voor meer collega’s én toekomstige horecaondernemers.”

Koning Willem I College

Bij de challenge zijn ook studenten van de horecaopleiding van Koning Willem I College betrokken. Twan Musters, Interim directeur Voeding, Gastvrijheid & Uiterlijke verzorging: “Binnen de horecaopleidingen van het Koning Willem I College leiden wij onze studenten bewust op, samen werken we aan een duurzame toekomst. Niet voor niets zijn wij een UNESCO school en zijn de Global Goals hierin ons kompas. Naast de Global Goals zitten de vijf principes van de Dutch Cuisine (Cultuur, Natuur, Gezond, Kwaliteit, Waarde) in ons opleidingsDNA verweven. We werken samen aan resultaten voor morgen. Dit zie je terug in ons onderwijs en in ons dagelijks werk.”

 

Inspiratiesessie 8 april en Slotevent 13 mei

In de Horeca Food Waste Challenge Noordoost-Brabant meten de deelnemers één maand lang elke dag de hoeveelheid  voedselverspilling. De resultaten tezamen met follow-ups worden gedeeld tijdens de Inspiratiesessie op 8 april bij Koning Willem I College in ’s-Hertogenbosch. In de slotbijeenkomst op 13 mei wordt de winnaar van de Challenge bekend gemaakt en is er ruimte voor ontmoeting en inspiratie,  

De deelnemende horecabedrijven in 2024

  • Uit ’s-Hertogenbosch: FF Swanjee, Golden Tulip Central, Hotel The Den, KASerne, Noemme, Lola en Návez Bistro. 
  • Uit Vught: Kasteel Maurick, De Kruishoeve en Van der Valk.
  • Uit Mill: Het Lagerhuis en Tongelaar-Smaakmakers.
  • En verder: Van der Valk in Nuland, Le Verre in Schijndel, Odille in St. Oedenrode, De Potter in Schaijk en Évive aan het Water in Cuijk, De Ruwenberg in St. Michielgestel en De Rechter in Boxtel.