Korte terugblik bestuurlijke Regiodag 12 juni 2025
26 juni 2025

Tijdens de bestuurlijke Regiodag van 19 juni jl. bespraken bestuurders uit Noordoost-Brabant onder andere stand van zaken rond het nieuwe economisch profiel van de regio, de dorpenstrategie en de ontwikkeling van een nieuw samenwerkingsmodel op gebied van arbeidsmarkt in Noordoost-Brabant. Daarnaast zijn het Jaarverslag en Jaarrekening 2024 van RNOB in alle overleggen vastgesteld en kwam de voortgang van de nieuwe Regio Deal aan de orde. Voorafgaand aan deze Regiodag werd Elevate-X feestelijk gelanceerd, het nieuwe regionale startup ondersteuningsprogramma voor onze regio; RNOB is partner en mede-initiatiefnemer van Elevate-X.

delen

Portefeuillehoudersoverleg Economie


Regionaal economisch positionpaper

Om de economie te versterken, jong talent aan te trekken en brede welvaart te vergroten, is een duidelijke economische koers voor de regio nodig. De gemeenten in RNOB werken samen aan een regionaal positionpaper als basis voor een scherp en aantrekkelijk economisch profiel.  Dit helpt overheden en investeerders om gerichte keuzes te maken. Onderzoeksbureau Ecorys bracht hiervoor de sterke punten, verbeterkansen en risico’s van de regio in kaart.

 

De bestuurders kiezen bewust voor één gezamenlijke economische profilering – dus geen versnippering in subregio’s of andere lokale specialisaties. In de volgende fase gaan de gemeenten in gesprek met bedrijven, onderwijs en andere partners om dit profiel verder te ontwikkelen en uit te dragen.

 

Enkele andere onderwerpen waren:

  • Netcongestieproblematiek
  • Vooruitblik op de landelijke WINspiratiedag van WORK In NL over de ondersteuning van arbeidsmigranten op 18 juni

 

Portefeuillehoudersoverleg Ruimte, Mobiliteit en Wonen

Dorpenstrategie
In het kader van de Dorpenstrategie – regionale aanpak om dorpen en kernen vitaal te houden – ontwikkelt bureau De Zwarte Hond momenteel een toolbox met 58 instrumenten die helpen om de leefbaarheid en vitaliteit in dorpen in stand te houden en de versterken. De bestuurders bespreken wat nodig is om met deze toolbox straks goed aan de slag te kunnen, bijv. om burgerkracht goed te faciliteren. Ook lichtte de wethouder uit Oss de stand van zaken rond het proces met het Rijk voor de extra ‘WoMo’-middelen toe. Dit is een onderdeel van het Rijksprogramma Woningbouw en Mobiliteit. De middelen zijn bedoeld om o.a. de bereikbaarheid van nieuwe woonwijken te verbeteren.

 

De Dorpenstrategie is één van de afspraken in de uitvoeringsagenda van NOVEX* Stedelijk Brabant. Vanuit NOVEX Stedelijk Brabant trekt een aantal gemeenten samen op met de drie andere Brabantse regio’s. Brabant telt meer dan 250 dorpen. Bestuurlijk trekker voor de regio Noordoost-Brabant (Stedelijke Regio ’s-Hertogenbosch) is de wethouder van gemeente Land van Cuijk. De Regiodag biedt het platform om de Dorpenstrategie te behandelen vanwege het belang van dit onderwerp voor de regionale bestuurders.

*In NOVEX-gebieden (Nationale OmgevingsVisie Extra) pakt het Rijk samen met de regio in een langjarige samenwerking complexe opgaven op.

 

Enkele andere onderwerpen waren:

  • De Nota ruimte en planMER. Het Rijk legt de Nota Ruimte in de (na)zomer ter inzage. Provincie en RNOB zullen hier een gezamenlijke zienswijze voor maken. De bestuurders willen dit graag verder bespreken tijdens de volgende Regiodag. Ook willen ze hierover graag samen een inspirerend gesprek voeren. RNOB en provincie Noord- Brabant bereiden dit samen voor. 
    Parkeerstrategie Oss. De wethouder uit Oss presenteerde – ter inspiratie - de hoofdlijnen van de Osse parkeerstrategie en de raakvlakken met wonen, mobiliteit en ruimte.
  • BO Leefomgeving**. Bestuurders praten elkaar bij over de belangrijkste bespreek- en beslispunten van het BO-Leefomgeving van afgelopen week.
  • Nota defensie. Bestuurders praten elkaar bij over de nota defensie en agenderen dit voor de eerstvolgende Regiodag.
    De laatste stand van zaken Regionale Woondeal.
    ** BO-Leefomgeving (Bestuurlijk Overleg Leefomgeving) is een jaarlijks overleg tussen het Rijk en regionale overheden (provincies, gemeenten en waterschappen) over ruimtelijke vraagstukken en de uitvoering van de Nationale Omgevingsvisie. Tijdens deze overleggen worden afspraken gemaakt over de gezamenlijke aanpak van ruimtelijke opgaven.

 

 

Portefeuillehoudersoverleg Duurzame Leefomgeving

 

Kader Richtlijn Water (KRW)
Als vervolg op het Poho DULO van 20 maart jl. bogen de bestuurders zich over de vraag wat gemeentes kunnen doen en hoe zij met de KRW aan de slag kunnen. De KWR opgave is urgenter dan ooit. Als gemeenten de waterkwaliteit niet op orde krijgen, zijn de consequenties vergelijkbaar met die van de stikstofcrisis: geen vergunningen, handhavingsverzoeken van Greenpeace, het moeten stilleggen van bedrijven etc. 

 

Binnen de gemeenten heeft de KWR gevolgen voor het gehele college. De bestuurders willen dat er in elk college één persoon de coördinatie van de KWR-opgave op zich neemt. Het is belangrijk om de gemeentesecretarissen te betrekken want zij krijgen de rol om in het management één coördinerend aanspreekpunt voor de KWR opgave aan te stellen én om capaciiteit binnen de organisaties beschikbaar te maken. De wethouders zullen hierover een brief naar alle colleges sturen.

 

Enkele andere  onderwerpen waren:

·        Uitvoeringsprogramma RNOB inzake Aanpak Landelijk Gebied 

·        Voortgang NOVEX de Peel

·        Afronding kwartiermakersfase en presentatie plan van aanpak implementatiefase Gebiedsontwikkeling Dommelvallei.

 


 

Tijdens de bestuurlijke Regiodag hebben ook vergaderingen plaatsgevonden van het portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt van Noordoost Brabant Werkt, een combi-vergadering van dit poho met Onderwijs en een portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein. RNOB faciliteert deze overleggen, zodat deze efficiënt op dezelfde dag en locatie kunnen plaatsvinden.

 

Portefeuillehoudersoverleg Arbeidsmarkt

 

Hervorming arbeidsmarktinfrastructuur – Governance

De arbeidsmarkt verandert snel. De wet Van School Naar Duurzaam Werk, de Human Capital Agenda en de landelijke hervorming van de arbeidsmarktinfrastructuur vragen om een toekomstbestendige organisatie. De komende periode werkt Noordoost Brabant Werkt samen met haar partners aan een regionaal samenwerkingsmodel dat past bij landelijke kaders én regionale kenmerken. De regio hecht sterk aan haar eigen aanpak, die zorgt voor draagvlak, eigenaarschap en samenwerking.

 

Doorontwikkeling Werkcentrum Noordoost-Brabant

Het Werkcentrum bouwt aan een stevige positie in de regio. In ’s-Hertogenbosch komen drie wijkpleinen, in Veghel wordt samengewerkt met Pimwerkt in op de nieuwe locatie Leefgoed en in Oss komt een vestiging in het Walkwartier. Ook in het Land van Cuijk zijn plannen in afronding. Daarnaast groeit de digitale dienstverlening. In 2026 start een landelijke campagne om het Werkcentrum bekender te maken.

 

Enkele onderwerpen van de Combi poho Arbeidsmarkt en Onderwijs waren:)

  • Wet van school naar duurzaam werk. Deze wet wil jongeren beter begeleiden van school naar werk. Scholen en gemeenten gaan hierbij nauwer samenwerken, met extra aandacht voor kwetsbare jongeren tot 27 jaar.
  • Stand van zaken aanpak basisvaardigheden. De regio helpt mensen die moeite hebben met taal, rekenen of digitale vaardigheden. Door docententekort en veel aanmeldingen, zoals van Oekraïners, zijn er nu lange wachtlijsten.
  • Leven Lang Ontwikkelen. Onder het motto “Keep on Learning” werken bedrijven, scholen en gemeenten samen om mensen te blijven ontwikkelen. Zo blijft de regio voorbereid op de toekomst.
  • Human Capital Agenda. De regio pakt personeelstekorten aan in acht belangrijke sectoren. Samen met bedrijven en scholen wordt gewerkt aan slimme oplossingen voor een sterke arbeidsmarkt.

Meer over: Organisatie