Heusden verlegt regionale samenwerking naar Hart van Brabant
21 december 2023

De gemeenteraad van Heusden heeft deze maand gekozen voor Midden-Brabant als primaire regio voor regionale samenwerking. Daarmee stapt zij per 1 januari 2025 uit de samenwerking met RNOB en AgriFood Capital. "Een logische keuze op een logisch moment", aldus burgemeester Willemijn van Hees van de gemeente Heusden. 

delen

Heusden werkt binnen meerdere samenwerkingsverbanden en dat in twee regio's, namelijk Midden-Brabant en Noordoost-Brabant. Ofwel 'dansen op verschillende schalen'. Het werken in meerdere regio's betekent echter voortdurend keuzes maken over prioriteiten en inzet.  Willemijn van Hees: "We hebben de samenwerking in beide regio’s de afgelopen jaren als waardevol ervaren. Tegelijkertijd zagen we dat voor Heusden het zwaartepunt verschoof naar Midden-Brabant."

 

Omdat het samenwerkingsconvenant in de regio Noordoost-Brabant komend jaar afloopt, is het nu een logisch moment om een keuze te maken. De gemeente verlegt de bestuurlijke samenwerking vanaf 2025 naar Hart van Brabant en Midpoint Brabant. Heusden werkte al met Midden-Brabant samen op het gebied van het sociaal domein, arbeidsmarkt, werk en inkomen en de energie- en klimaatstrategie. 

 

Goede buren

“Wij vinden het natuurlijk jammer dat Heusden uit onze samenwerking gaat. Wel hebben we begrip voor de keuze. Heusden is altijd een fijne samenwerkingspartner geweest en we blijven goede buren”, zegt Jack Mikkers, voorzitter van RNOB en AgriFood Capital. “'We gaan door met werken aan de grote opgaven en ambities van onze regio. We blijven daarbij Heusden betrekken, maar minder intensief dan we nu doen.”

 

Burgemeester Van Hees: “We zijn gewend met al onze buurgemeenten samen te werken. Dat stopt natuurlijk niet. Ook binnen Veiligheidsregio Brabant-Noord blijven we ons volledig inzetten. Lopende afspraken komen we gewoon na en als dat in de toekomst nodig is, werken we graag samen met onze buren in de regio Noordoost-Brabant”.


Meer over: Organisatie