Groentestroom-sla de markt op
21 juni 2021

De botersla die Duurzaamheidspark Oss heeft gekweekt, heeft zijn weg naar de markt gevonden: ’groentestroom-sla’. De eerste kroppen zijn verkocht via lokale horeca, winkeliers en de markt in Oss.

delen

Initiatiefnemer Patrick Bekkers reageert blij: “We zijn blij dat mensen uit onze eigen regio nu eindelijk de kans krijgen om onze 'Groentestroom' te proeven! Dit past volledig binnen onze filosofie van duurzaamheid, local-for-local en van-boer-tot-bord-landbouw.”

De sla wordt gekweekt met behulp van zonne-energie. Dit is een systeem dat het opwekken van zonne-energie met reguliere landbouw combineert. Het gaat om een mobiel sproeisysteem met zonnepanelen waar gewassen onder geteeld worden.

 

Deze landbouwinnovatie draagt bij aan efficiënter gebruik van landbouwgrond, het opwekken van groene stroom en een beter verdienmodel voor de boeren. 

Landbouwinnovatie in de Osse raad 
In mei schoof Patrick aan bij de gemeenteraad van Oss. Daar presenteerde hij zijn innovatie en ook de mogelijkheden voor de toekomst, bijvoorbeeld als alternatief voor stoppende boeren. Kijk hieronder de raadsvergadering terug (tussen 5.00 en 20.00 min): 

 

 

Subsidie vanuit de regio
RNOB heeft samen met de provincie bijgedragen aan deze voedselinnovatie met subsidie vanuit de Regeling Economie en Innovatie (E&I) Noordoost-Brabant. De subsidie werd gebruikt om het toenmalige ontwerp verder te ontwikkelen. De kwaliteitsmetingen van de eerste oogst zijn veelbelovend.  

Vorig jaar nog sleepte het bedrijf een prestigieuze innovatieprijs van het innovatieplatform Holland High Tech in de wacht. “Ongelofelijk. We hebben alle universiteiten en grote bedrijven afgetroefd met ons relatief simpele systeem", was Patricks reactie toen. Door de prijs trekt de innovatie veel belangstelling uit binnen- en buitenland. Duurzaamheidspark Oss blijft het systeem verder doorontwikkelen.