Wethouders Economie op werkbezoek bij LiveKindly Collective
17 mei 2023

Afgelopen week brachten de wethouders Economie van Noordoost-Brabant op uitnodiging van RNOB een werkbezoek aan LiveKindly Collective in Oss. Het thema was 'Circulariteit en duurzaam ondernemen in de voedselproductie.' Dit is een thema waar RNOB samen met AgriFood Capital energie op zet.

delen

Live Kindly Collective is een consortium van bedrijven die actief zijn in de internationale plantaardige voedselketen. Samen werken ze aan de transitie naar een duurzamer voedselsysteem door 'plant based' de nieuwe norm te maken. In Oss staat de grootste en meest geavanceerde fabriek van plantaardige halffabrikaten en consumentenproducten (o.a. vleesvervangers van Likemeat) op basis van soja en peulvruchten (erwten). 

 

Mens centraal

Slimme technologieën spelen een belangrijke rol in het productieproces. Op de werkvloer zijn weinig mensen te vinden en ook de vorkheftrucks in het magazijn zijn volledig geautomatiseerd. Toch staat de mens centraal bij LiveKindly. “We zorgen goed voor onze medewerkers en geven veel aandacht aan trainingen en opleidingen om hen wendbaar en weerbaar te maken”, vertelt David Suarez, Strategy and Operations Executive Transformational Leader. “En wanneer ze ons bedrijf na een paar jaar verlaten, dan is dat ook goed voor de regio.” 

Binnen de grenzen van de aarde

Dat we voedsel op een andere manier moeten maken én eten, vindt ook Drees Peter van den Bosch, eigenaar van De Goede Peer. Hij vertelde over de weg naar een circulair voedselsysteem: een voedselsysteem dat binnen de grenzen van de aarde 10 miljard mensen kan voeden. "Om dat te realiseren moeten we anders eten, anders produceren, niets meer verspillen, geen fossiele energie gebruiken en minder en anders verpakken”, aldus Drees. “Voor de juiste balans moeten we meer plantaardig produceren en consumeren."

 

Gemaakt van reststromen

De reststromen van plantaardige voedselketens kunnen uitstekend verwaard worden. Willem Kemmers, eigenaar van Innoventuri & Impershield Europa spreekt liever van 'bijproducten' in plaats van 'reststromen'. Hij liet de wethouders de vele toepassingen van stofjes en moleculen uit onder andere tomaten en komkommers zien. Deze toepassingen variëren van functionele voedingsmiddelen tot grondstoffen voor biobased bouwen en kleding. "Onze nabije toekomst is biobased circulair!”

 

Na afloop van de presentaties werden een rondleiding door het bedrijf en een kleine proeverij georganiseerd met plantaardige kipnuggets.

In gesprek blijven

Jan Goijaarts, voorzitter poho Economie van RNOB, kijkt terug op een geslaagd werkbezoek. “Noordoost-Brabant biedt volop ruimte aan bedrijven als LiveKindly om te innoveren en te groeien”, aldus Jan. “We moeten als overheid met ondernemers in de regio in gesprek blijven en de samenwerking zoeken. Niet alleen op gebied van economische ontwikkeling en werkgelegenheid, maar ook als het gaat om oplossingen voor maatschappelijke opgaven als transitie landbouw en vitale leefomgeving.”