Buurtbus Venhorst-Veghel houdt kernen bereikbaar
26 juli 2022

Hoe houd je de kleine kernen bereikbaar als een buslijn als gevolg van te weinig reizigers en corona is uitgevallen? In samenwerking met Arriva, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Meierijstad zag de gemeente Boekel kansen voor een buurtbus. 

delen

Dankzij de inzet van vrijwilligers gaat er na de zomer een buurtbus rijden. Dit nieuwe initiatief draagt bij aan een goede bereikbaarheid van de kleine kernen en daarmee aan de leefbaarheid in dorpen in onze regio. 

 

Traject

De nieuwe buurtbus rijdt straks tussen Venhorst en Veghel en gaat via Huize Padua, Boekel en Erp. Het is een bus voor maximaal 8 personen. De buurtbus rijdt, net zoals de grote bus, volgens een vaste dienstregeling en een vaste route. De organisatie komt in handen van een bestuur en 20 enthousiaste chauffeurs, allemaal vrijwilligers. Zij bepalen samen met Arriva en de gemeente hoe ze het beste kunnen rijden. Arriva zorgt voor de bus en voor training van de chauffeurs. 

Schakelen en oplossen

Hans van Zutven, directeur Beleid, strategie en uitvoering bij de gemeente Boekel, is de drijvende kracht achter deze buurtbus. Hij heeft veel werk verricht om ervoor te zorgen dat de buurtbus er daadwerkelijk komt. Wethouder Henri Willems van Boekel (foto): “De mobiliteit verandert snel. Als er te weinig reizigers overblijven voor een lijn, moeten we samen kijken hoe we de bereikbaarheid van kleine kernen organiseren. Dat wordt de komende jaren nog best een puzzel."

"Daarom ga ik me als bestuurlijk trekker in de regio hard maken voor het gedeelde mobiliteitsconcept", vervolgt de wethouder. "Dit is voor de regio en de gemeenten een speerpunt voor de komende jaren. Ik ben trots op de inzet en bijdrage van zoveel vrijwilligers voor dit burgerinitiatief. De buurtbus laat zien dat we in Noordoost-Brabant snel samen kunnen schakelen om zaken op te lossen. Uitdagingen gaan we samen graag aan, zeker nu de bus niet altijd de beste oplossing meer is.” 


Regionale samenwerking

De buurtbus Venhorst-Veghel is een mooi resultaat van regionaal samenwerken in Noordoost-Brabant. Betrokken partijen zijn de gemeenten Boekel en Meierijstad, vervoerder Arriva, Reizigersoverleg Brabant en de provincie Noord-Brabant. In een tactisch ontwikkelteam bespreken deze partijen maandelijks welke ontwikkelingen nodig zijn. Programmaregisseur Mobiliteit Rian Snijder en adviseur Mobiliteit Esmee van Selst van RNOB zijn namens de gemeenten lid van dit ontwikkelteam. Binnen dit team is de dienstregeling het belangrijkste onderwerp van gesprek. 


Meer informatie

Kan een buurtbus in uw gemeente ook een oplossing zijn om kleine kernen en/of voorzieningen bereikbaar te houden? Of zijn er andere ideeën om met de inzet van dorp en wijk vervoer te organiseren, zoals de Zonnebus in Cuijk? Neem voor meer informatie contact op met Rian Snijder, programmaregisseur Mobiliteit van RNOB: rian.snijder@rnob.nl.


Meer over: Slimme mobiliteit