Van Keukenbazen naar Voedsel Educatieplan
15 mei 2020

Vorig jaar vond de vijfde editie van Keukenbazen plaats. Onze regionale kookwedstrijd die elk jaar garant stond voor veel enthousiasme, betrokkenheid, samenwerking en publiciteit voor onze regio.

delen

Na vijf jaar is het tijd voor een volgende stap. De kopgroep Voedsel & Gezondheid gaat inzetten op een breed Voedsel Educatieplan. “Het doel is om meer kinderen in de leeftijd van 8-12 jaar meer voedselvaardigheden bij te brengen”, zegt Kees van Rooij, bestuurlijk trekker Voeding & Gezondheid. “Waar komt ons voedsel vandaan, hoe draagt voeding bij aan onze gezondheid maar ook: hoe kunnen we beter met eten omgaan en minder verspillen?”

Het concept van Keukenbazen vormt nu de basis van het nieuwe Voedsel Educatieplan. ”Je kunt niet vroeg genoeg beginnen om het belang van gezonde voeding onder de aandacht te brengen”, vertelt Erik Jansen, directievoorzitter van Rabobank Uden-Veghel. “Spelenderwijs ervaring op doen, samen naar de boer, samen koken en samen leren wat gezonde voeding oplevert. Als coöperatieve partner zit het in ons bloed om te verbinden en daarmee bijvoorbeeld kinderen de mogelijkheid te geven om dat te ervaren. Het begon als partner van Keukenbazen en groeit door naar een educatief voedingseducatie programma voor de basisscholen."

Samenwerkingspartners in onze regio zijn JOGG, WUR, Smaakcentrum, Kokerelli en andere voedselpartners waaronder bedrijven. Het is de ambitie om uiteindelijk door te ontwikkelen naar een landelijk voedselonderwijsprogramma. Eric Jansen: "Bij de start van het nieuwe schooljaar 2020/2021 is een pilot gepland in Noordoost-Brabant, samen met Greenport-Venlo en Regio FoodValley. Samen gaan we voor een gezondere wereld."