Ambtelijke Regiodag 2024 in teken van natuur en landschap
24 juni 2024

Op 13 juni jl. kwamen zo’n 50 medewerkers van gemeenten, waterschappen en de provincie Noord-Brabant in Uden bij elkaar tijdens de Ambtelijke Regiodag 2024. Deze jaarlijkse inspiratiedag voor ambtenaren die een actieve rol spelen in RNOB stond geheel in het teken van natuur en landschap.

delen

Ontdekkingstocht

Onder leiding van vier gidsen gingen de deelnemers op ontdekkingstocht in het betoverende Bedaf en langs de indrukwekkende Peelrandbreuk. De gidsen vertelden over de historie en ontwikkelingen van deze gevarieerde natuurgebieden. Tijdens de wandeling door de natuur werden koppelingen gemaakt met diverse RNOB programma's. Het was een dag vol bijzondere verhalen en ontmoetingen!

Enkele reacties

“Bijzonder om met collega’s door dit prachtige gebied te wandelen. Om met eigen ogen te zien wat voor een moois de regio te bieden heeft en waar we samen aan werken.”
Melanie Huurneman, Opgavemanager regionale samenwerking gemeente Land van Cuijk

“De regio is sterker als we in verbinding zijn met elkaar en samenwerken. Ontmoeten, delen, praten en luisteren is dan belangrijk. Want alleen ga je snel, samen kom je verder!”
Hank Koeslag, Beleidsmedewerker agrarische zaken gemeente Oss

 

"Als Regisseur Mobiliteit heb ik veel contacten met de andere regisseurs en de contactpersonen mobiliteit binnen de gemeenten. Ambtelijk overleggen we veel online om zoveel mogelijk mobiliteit te voorkomen. Het is fijn om iedereen in deze setting te kunnen ontmoeten. Ook met de gemeentelijke contactpersonen die in een ander vakgebied werken. Ontmoeten en uitwisselen, daar draait het in de samenwerking om. In zo’n mooie omgeving wordt het nut van de stikstofdoelen en CO2 beperking extra zichtbaar. Daar doen we het voor."

Rian Snijder, Regisseur Mobiliteit RNOB

 

“Heel leuk om samen te ervaren hoe prachtig de regio is! De gidsen gaven een goed beeld van de historie en de ontwikkeling van deze gebieden. Samen wandelen leidde tot nieuwe contacten tussen deelnemers vanuit gemeenten, regio en provincie en verdieping van de bestaande contacten.  

Dorothé van den Aker, Regionaal accountmanager provincie Noord-Brabant

 

“Samenwerken is mensenwerk! Het is belangrijk dat we elkaar kennen en elkaar weten te vinden. Daar helpt zo’n letterlijke ‘dag op de hei’ enorm bij.”

René Peerenboom, Regiomanager RNOB

Voor wie het gemist heeft.....

De Peelrandbreuk is een geologische breuklijn die door de Peelstreek loopt. Het is een onderdeel van een groter breukensysteem dat zich uitstrekt over delen van Nederland, Duitsland en België. Deze breuklijn ontstond miljoenen jaren geleden door tektonische krachten die de aardkorst deden scheuren en verschuiven. Het hoogteverschil dat hierdoor ontstond, is bepalend voor het landschap en zorgt voor diverse waterstromen en moerassige gebieden. Hierdoor zijn unieke ecosystemen ontstaan, met planten en dieren die zich hebben aangepast aan de specifieke omstandigheden in het gebied. De breuklijn creëert ook bronnen en kwelzones, waar mineraalrijk (ijzer) grondwater naar de oppervlakte komt. 

 

Bedaf is een uniek natuurgebied dat bekend staat om zijn stuifduinen en gevarieerde landschappen. Deze stuifduinen zijn ontstaan door eeuwenlange wind- en zandverplaatsingen, waardoor een heuvelachtig terrein is gevormd. Dit zorgt voor een bijzondere flora en fauna, met planten en dieren die zich hebben aangepast aan de droge, zandige omstandigheden. Bedaf biedt ook prachtige wandelroutes door bos, heide en zandverstuivingen met open zandvlaktes. 


Meer over: Organisatie