Pilot Keukenkanjers eind dit jaar van start
21 september 2021

Keukenkanjers is de naam van het nieuwe voedseleducatieprogramma van de regio’s AgriFood Capital/RNOB, Greenport Venlo en Regio FoodValley. De initiatiefnemers willen voedselonderwijs op de basisschool op de kaart zetten. 

delen

Samen met bedrijven uit de voedselketen van boer tot bord en maatschappelijke organisaties hebben de initiatiefnemers een onderwijsmodule ontwikkeld voor de kinderen in de groepen 5 t/m 8 van de basisschool. Tijdens de lessen komen vragen als “Hoe komen de wortels, spruitjes en karbonaadjes op mijn bord? En hoe zorg ik ervoor dat er geen eten in de vuilnisbak verdwijnt?” Ook gaan de kinderen zelf koken en gaan ze op bezoek bij voedselmakers. 

 

Kennis en krachten bundelen
In Keukenkanjers komen de kennis en ervaringen van drie partners – en tevens de drijvende krachten achter het initiatief - uit Brabant, Limburg en Gelderland samen: Stichting Smaakcentrum (Land van Cuijk), Kokkerelli & Stichting Kids University for Cooking (Limburg) en Smaaklessen (Wageningen). Keukenbazen (Noordoost-Brabant) is ook betrokken bij dit unieke project. Regio FoodValley levert kennis van de Wageningen Universiteit. De partners zijn vertegenwoordigd in de nieuwe stichting Keukenkanjers die in augustus is opgericht.


Veel enthousiasme
Vanwege corona heeft de start van Keukenkanjers langer op zich laten wachten dan gepland maar eind dit jaar is het zo ver. In Meierijstad, Uden, Cuijk, Venlo en Scherpenzeel gaat dan een proef van start. “We merken heel veel enthousiasme bij de betrokken partijen”, vertelt Marlies Liebregts, programmamanager Keukenkanjers. “Elke partner heeft weer een andere rol en we zijn nog druk bezig om de organisatie op te tuigen. In november of december kunnen we definitief met de pilot starten.” 

 

Landelijke ambitie
Het is de ambitie van Keukenkanjers om uiteindelijk in het hele land lessen te verzorgen. Gestreefd wordt naar een gevalideerde lesmethode die erkend wordt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. En om deze uiteindelijk opgenomen te krijgen in het curriculum van het basisonderwijs. 

 

Keukenkanjers wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.