Zeven nieuwe slimme mobiliteitsprojecten van start
04 juli 2023

RNOB en de programmaraad van SmartwayZ.NL hebben onlangs ingestemd met zeven nieuwe projecten om de mobiliteit in Noordoost-Brabant slimmer en schoner te maken. SmartwayZ.NL en gemeenten investeren samen ruim 500.000 euro in innovatietrajecten; elk voor 50%. 

delen

In deze projecten is een hoofdrol weggelegd voor de fiets. Zo gaat de gemeente Oss samen met de bedrijven op Vorstengrafdonk het fietsen naar het werk stimuleren. Ook de gemeente Meierijstad investeert samen met het bedrijfsleven in fietsstimulering. Ook komt er slimme en veilige fietssignalering op de snelfietsroute Veghel-Uden.

 

Daarnaast organiseert ’s-Hertogenbosch een eigen ‘Lekker Onderweg’ campagne voor schone mobiliteit. ook ontwikkelt deze gemeente de slimme sensoren in het wegdek door voor een breder toepassingsgebied en zet voor bedrijventerreinen De Rietvelden en Vutter in op transitie naar een schonere groenere en gezondere mobiliteit. Mobiliteit moet een bijdrage leveren aan de maatschappelijke opgaven klimaat en schone lucht. 

Maatwerk in de regio 

In SmartwayZ.NL werken overheden, bedrijven en kennisinstellingen in Zuid-Nederland aan het mobiliteitssysteem van de toekomst. “Samen investeren we in slimme toepassingen”, aldus Jan van Burgsteden. “Met SmartwayZ.NL gaan we in Noordoost-Brabant ook aan de slag met het stimuleren van thuiswerken. Team Gedrag helpt de gemeenten hierbij om deze campagne op maat voor gemeenten te maken. "

De gemeenten Oss, Land van Cuijk en Meierijstad melden zich aan voor deze actie om thuiswerken op de kaart te zetten. Jan: "In Gemert-Bakel leidde dit tot maar liefst 14% minder woon-werkverkeer met de auto! Duurzaam bereikbaar, dat doén we gewoon.”

 

"Gluren bij de buren"
Team Structurele Gedragsverandering van SmartwayZ.NL heeft de afgelopen maanden met Brainport Bereikbaar vier gedragsinterventies in Gemert-Bakel en Eindhoven getest om automobilisten meer te laten thuiswerken. Want meer thuiswerkers houdt de regio beter bereikbaar en is een stuk duurzamer. Wat werkte wel en wat werkte niet? In onderstaande video vertellen gedragsexperts Anja Hannema en Rick Baggermans je meer. Op de website van SmartWayZ.NL is alle informatie over deze interventies te lezen.