Regio pakt rol in natuurontwikkeling
28 januari 2022

Noordoost-Brabant wordt gekenmerkt door rijke natuur en watergebieden. De structuur die natuur (groen) en water (blauw) in het landschap vormen, worden ‘groenblauwe structuren’ genoemd. 

delen

Groenblauwe structuren kunnen een kwaliteitsimpuls geven aan economische en maatschappelijke ontwikkeling van onze regio. Hiervoor heeft RNOB in 2014 de uitvoeringsstrategie en -programma Groen Blauwe structuren opgesteld. In tien gebieden in Noordoost-Brabant worden de ecologische, economische en maatschappelijke opgaven integraal opgepakt om zo de kwaliteit van de woon-, werk- en leefomgeving van onze regio te verhogen. 


Opfrisbeurt
Het uitvoeringsprogramma Groen Blauwe structuren heeft nu een opfrisbeurt nodig. Dat is de eerste actie van Laurens Wols, de nieuwe Regisseur Natuur en Landschap van RNOB. Laurens is op 1 december vorig jaar bij de gemeente Vught gestart als beleidsadviseur Natuur en Landschap. Samen met Maartje van Lieshout maakt hij momenteel een rondje langs alle gemeenten. Om kennis te maken met de gemeenten als regisseur en om ideeën op te halen voor een nieuw uitvoeringsprogramma.

“We willen een goed beeld krijgen van de huidige stand van zaken rond het uitvoeringsprogramma”, vertelt Laurens. “We zijn benieuwd naar de resultaten die de gemeenten hebben kunnen boeken. Ook halen we de wensen voor een nieuwe uitvoeringsstrategie op, wat gemeenten daarbij nodig van RNOB en hoe de rol van programmaregisseur het beste ingevuld kan worden. Ik hoop dat mijn werkzaamheden voor veel verbinding en enthousiasme in de regio gaan zorgen op dit thema.” 

Het rondje langs de gemeenten moet leiden tot een nieuw uitvoeringsprogramma Groen Blauwe structuren. Het streven is om het programma dit jaar klaar te hebben.


Meer over: Natuur en landschap