SPARK laat proeven aan de toekomst
24 januari 2022

Een kans bieden aan werkzoekende en kwetsbare jongeren door ze kennis te laten maken met ‘future proof’ digitale vaardigheden. Dat is het doel van het Traject Technische Oriëntatie (TTO) van SPARK Makers zone.  TTO wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

delen

Na een succesvolle eerste editie, ging in oktober vorig jaar het tweede traject van start. Hoe hebben de deelnemers dit ervaren? En wat heeft het hen opgeleverd?


Een van de deelnemers is Fenna Driessen (18). Na het behalen van haar havo-diploma twijfelde ze of ze ‘iets’ met techniek wilde gaan doen. “Vijf jaar geleden heb ik mijn vader geholpen bij het bouwen van ons huis; van het aanleggen van de bedrading tot de waterleiding. Dat vond ik superleuk. Toch wist ik niet zeker of mijn toekomst bij de techniek lag.” 


Om dit te onderzoeken, nam Fenna de deel aan TTO. “Techniek is ontzettend veelzijdig. Nu kreeg ik de kans om in korte tijd met allerlei richtingen kennis te maken: van 3D-printen en programmeren tot robotica.”

 

Het TTO heeft Fenna geholpen bij het kiezen van een vervolgrichting. ‘Ik overweeg om een opleiding te gaan volgen aan de Leidse Instrumentenmakers School. Hier kan ik meer leren over fijnmechanische techniek en mooie dingen maken!’

 

Lees op de website van SPARK Makers zone alles over haar ervaringen en ook over die van andere deelnemers. 

Traject Technische Oriëntatie (TTO) 

TTO is een traject van waarin deelnemers tien weken aan de slag gaan in de Makers Zone van SPARK om te leren over techniek.  Ze volgen wekelijks een workshop waarin ze theoretische en praktische kennis opdoen van allerlei soorten (digitale) technieken. Van 3D tekenen, lasersnijden, metaal bewerken, VR- en AR, installatietechniek tot een dobot aansturen (robotica) en meer. De workshops worden door bedrijven – en potentiele werkgevers – gegeven. Deelname is kosteloos. 

In Regio Deal Noordoost Brabant werken overheden, bedrijven, kennisinstellingen, inwoners en andere betrokkenen aan versterking van de brede welvaart in Noordoost-Brabant. SPARK Makers zone is een van de 17 Regio Deal projecten. Met het TTO helpt SPARK jonge mensen die een steuntje in de rug nodig hebben keuzes te maken voor een goede toekomst. 


Meer over: Regio Deal