Terugblik Klimaat2daagse safari 2021
24 november 2021

Door onze kennis en vakmanschap meer met elkaar te delen, maken we de regio meer en meer klimaatbestendig. Want samen weten we meer en kunnen we meer. Dat was de belangrijkste boodschap van de RNOB Klimaat2Daagse die dit jaar op 3 en 4 november plaatsvond. 

delen

Het thema was ‘klimaatsafari’ waarbij de vergelijking werd gemaakt tussen het veranderende klimaat en ‘wildlife’; allebei kunnen ze voor gevaarlijke situaties zorgen. Met een afwisselend online programma in de ochtend en verdiepende ‘safari’s’ in de middag leerden bestuurders, beleidsmedewerkers en klimaat-professionals uit de regio over het Klimaatadaptatie-programma van RNOB.  

 

Dag 1
Na de opening door Harry van Rooijen, bestuurlijk trekker Klimaatadaptatie RNOB, nam Jeroen van Rijsdijk van Arcadis het stokje over met zijn presentatie over klimaatbestendig bouwen. Daarna kwam de inzet van een groenverordering aan bod en sloot Sarie Sleenhof, communicatieadviseur Zayaz, het ochtendprogramma af met een presentatie over de samenwerking met woningbouwcorporaties in vergroeningsprojecten. 

 

Om haar verhaal kracht bij te zetten, nam Sarie een grote groep geïnteresseerden ’s middags mee naar een aantal voorbeelden in ‘s-Hertogenbosch. Kinie Lont, beleidsmedewerker Energie en Klimaat van de gemeente ’s-Hertogenbosch en deelnemer van de excursie, is enthousiast: “Inspirerend om te zien hoe groene ideeën van buurtbewoners ondersteund worden door de woningcorporaties. Zo leidde een geveltuinidee tot meer burencontact en een idee van een bewoner voor onderzoek naar prachtige mogelijkheden voor groene gevels met klimplanten.” 

Dag 2
Donderdag stonden presentaties over de klimaatonderlegger, risicodialogen en bedrijventerreinen op het programma. Naast het delen van veel waardevolle informatie was er voldoende ruimte voor vragen en interactie. In de middag volgde een excursie (met laarzen aan) door het beekdal in Bernheze.

 

Over de plannen voor 2022 kan Anita de Smit, Regisseur Klimaatadaptatie RNOB, alvast het volgende verklappen: “We gaan elkaar vaker betrekken bij onze regionale projecten. Hier is behoefte aan en het zorgt voor meer saamhorigheid binnen ons programma. We organiseren digitale sessies en een regiodag klimaatadaptatie in het voorjaar en in het najaar. Want om de gezamenlijke ambitie van een klimaatrobuuste regio te realiseren, is het belangrijk dat alle gemeenten en waterschappen goed aangehaakt zijn bij ons regionale programma.”

 

Kijk hieronder het ochtendprogramma van dag 2 terug.

De jaarlijkse Klimaat2Daagse is een initiatief van RNOB en georganiseerd door de werkregio's As50+, Land van Cuijk, Meierij en de kernteam Klimaatadaptatie. Regionale Klimaat2daagse 2021 gemist? Kijk alle presentaties hier terug.