Eiwitbooster brengt partijen uit plantaardige eiwitketen samen
09 december 2022

Waarom liggen er nog peulvruchten in opslag terwijl er vanuit consumenten vraag is naar gezonde, plantaardige eiwitten? Hoe kan het dat veldbonen als dure vegan burger in het supermarktschap liggen maar dat de teler verlies draait? 

delen

Over deze en andere vragen over alternatieve eiwitten bogen zich ruim 100 telers van eiwitrijke gewassen, voedselverwerkers, afnemers en andere belangstellenden. Dat gebeurde tijdens de ‘Eiwitbooster’ van AgroProeftuin de Peel op 25 november jl. in de voormalige kippenstal van FruitzforLife in Zeeland (NB). 
 

Snel groeiende markt 

De markt voor plantaardige eiwitten groeit snel. Van eiwitpoeders als grondstof voor in de voedselverwerking tot veldbonenburger. Om vraag en aanbod van plantaardige eiwitten dichter bij elkaar te brengen, is het belangrijk dat telers en afnemers hun wensen en behoeften met elkaar delen. Dat was het doel ven deze bijeenkomst. Een goede afstemming van vraag en aanbod én de juiste inrichting van de plantaardige eiwitketen zijn belangrijke randvoorwaarden voor een succesvolle eiwittransitie.  


Van witte bonen tot lupine 

Zo riep Brad Vanstone van Willicroft telers op om biologische witte bonen te zoeken. Deze peulvruchten gebruikt hij voor de productie van diverse kaasjes zoals fetakaas. De ondernemer wil zo lokaal en regeneratief mogelijk produceren.

 

Job van Baars van Slow Food Masters zocht naar een grondstof voor hun vleesvervangers en hybride hamburgers en kwam bij lupine terecht. Hij verwerkt sinds kort lupinebonen van de LuPeel-telers. “Lupine is een topproduct. Het wordt lokaal geteeld en is bestendig voor de toekomst.” 

 

Cateringbedrijf Hutten gebruikt alternatieve eiwitten om de CO2-footprint te verlagen. Rens Faes, inkoper Vers bij Hutten: “Gerechten met alternatieve eiwitten en minder vlees bereiden is de makkelijkste manier om onze CO2-uitstoot te reduceren. We experimenteren daarom met vegaproducten en hybride producten.”

De snel groeiende markt van plantaardige producten vraagt om een goede inrichting van de plantaardige eiwitketen.

Nieuwe ontmoetingen

Deze en andere ondernemers deelden in Zeeland hun kennis en ervaringen met plantaardige eiwitten. De Eiwitbooster van AgroProeftuin de Peel leidde zo tot nieuwe ontmoetingen, intensieve één-op-één gesprekken en kritische dialogen tussen partijen in de keten van boer tot bord. Lees hier het verslag van de bijeenkomst.

 

Contact met een teler of afnemer?

Heeft u contact met telers van eiwitrijke gewassen of kent u ondernemers die dergelijke telers zoeken? Ga naar de website van AgroProeftuin de Peel voor meer informatie, bijvoorbeeld over financieringsmogelijkheden voor projecten op gebied van kringlooplandbouw.

 

Regio Deal Noordoost Brabant

De Eiwitbooster van AgroProeftuin de Peel werd mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. De middelen van de Regio Deal worden ingezet kringlooplandbouw te stimuleren door kennisdeling en financiële ondersteuning (subsidies) van experimenten van agrarische ondernemers.