‘s-Hertogenbosch gaat voor zero-emissie stadslogistiek
25 november 2021

In 2025 de binnenstad schoon en slim bevoorraden. Dit is de doelstelling van de Bossche Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek die de gemeente ’s-Hertogenbosch en 30 partners vorige maand ondertekenden. 

delen

In deze ‘deal’ staat hoe de samenwerkende partijen toewerken naar een zero-emissiezone. Dat betekent dat vanaf 2025 al het logistiek vervoer in de Bossche binnenstad slim, schoon en toegankelijk moet zijn.

 

Elf sporen
De Bossche Green Deal omvat elf sporen met partijen en acties die bijdragen aan het verbeteren van schone en slimme stadslogistiek. Het gaat bijvoorbeeld om het vervoeren van bouwmaterialen, bezorgen van pakketjes en het bevoorraden van horeca. En over handhaving en het vormgeven van het toegangsbeleid naar de binnenstad. 

 

Een van de acties is het onderzoek naar de inzet van elektrische vrachtfietsen. Een andere actie is de inzet van fietskoeriers bij kleine pakketjes. De Sligro onderzoekt of de Trens Solar Train een goede manier is om klanten in de binnenstad te bevoorraden. 

 

Balans 
Met schone en slimme stadslogistiek loopt gemeente 's-Hertogenbosch voorop in Nederland. Wethouder Ufuk Kâhya: “We hebben een prachtige binnenstad. Met mooie steegjes, monumentale gebouwen en veel bewoners, winkeliers, bedrijven en horeca. Om te zorgen dat iedereen hier fijn kan wonen, leven en werken, gaan we voor schone bevoorrading. Dus zonder uitstoot en met minimale geluidsoverlast. Ook willen we optimale bevoorradingsstromen. Met zo min mogelijk hinder van vrachtwagens en bestelbussen in de openbare ruimte. Onze uitdaging blijft om steeds de balans te zoeken tussen de bereikbaarheid van de binnenstad en een gezonde leefomgeving voor onze inwoners. Gelukkig hoeven we dit niet alleen te doen maar zetten we hier, samen met 30 partners, onze schouders onder.”

 

SmartwayZ.NL partner
Eén van de partners van de Bossche Green Deal Zero-emissie Stadslogistiek is SmartwayZ.NL. In dit innovatieve mobiliteitsprogramma werken meer dan 200 partijen samen aan slimme en schone mobiliteit in Zuid-Nederland. 

Slimme en schone mobiliteit is één van de deelprogramma’s binnen de duurzame bereikbaarheidsopgave van onze regio. Dat doen we samen met SmartwayZ.NL. We werken momenteel aan een tweede werkpakket 2022-2023 om goede lokale en regionale projecten te organiseren en financieren. 

Foto's: Sandra Peerenboom


Meer over: Slimme mobiliteit