Meer mkb-ondernemers ‘databehendig’
25 maart 2024

Data bieden talloze kansen voor bedrijven in Noordoost-Brabant. Door data op de juiste manier toe te passen, kunnen ondernemers concurrerend blijven. Maar hoe breng je als ondernemer data tot waarde? Met het nieuwe project ‘Databehendig mkb’ worden ondernemers ondersteund bij hun digitaliseringsvraagstukken. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

delen

Data geven ondernemers waardevolle inzichten in bijvoorbeeld de operationele efficiëntie van het bedrijf, klantgedrag en markttrends. Deze inzichten helpen ondernemers bij beslissingen over bijvoorbeeld verbetering van producten, diensten en/of bedrijfsvoering. Ook helpen data-analyses bij het voorspellen van toekomstige trends. Hierdoor kunnen bedrijven anticiperen op veranderingen in de markt.

 

Basis op orde 

“De wereld van data en digitalisering bevindt zich in een stroomversnelling”, vertelt Jasper van Wordragen, projectleider Datebehendig mkb. “Dat komt vooral door de vlucht die AI heeft genomen. Veel ondernemers denken dat AI dé oplossing is. Maar ook daarvoor is het nodig om de waarde van data te kennen. Eerst moet de basis op orde zijn.” Het doel van het project is om in één jaar tijd 100 mkb-ondernemers uit Noordoost-Brabant bewust(er) met data om te laten gaan. Ofwel: databehendig ondernemen. Jasper is betrokken bij de strategie én de uitvoering van het project.

Kansen identificeren 

In ‘Databehendig mkb’ gaan ondernemers in gesprek met een bedrijfsadviseur over de uitdagingen van hun bedrijf. Als digitalisering daarvoor een oplossing biedt, volgt een gesprek met een datacoach. Jasper: “Onze datacoaches, Bas Kierkels en Stefan van Dooren, fungeren als sparringpartner voor de ondernemer. Afhankelijk van de vraag lichten ze de onderneming door en laten ze zien waar de kansen liggen. De oplossingen variëren van het ontwikkelen van een business intelligence systeem tot bijvoorbeeld het automatiseren van het productieproces.” 

Peloton

Waar de een al voortvarend met data aan de slag is, hikt de ander er tegenaan. “De wereld van data is voor velen onbekend terrein. Onbekend maakt onbemind. Daar wil 'Databehendig mkb' verandering in brengen”, aldus Jasper “We richten ons niet op de koplopers maar op het peloton. Dat zijn bedrijven die nog meters moeten maken om databewuster te worden.”

 

De datacoaches van 'Databehendig mkb' maken deel uit van een uitgebreid Brabants netwerk van data-experts. “Daardoor kunnen we ondernemers makkelijk in contact brengen met bijvoorbeeld een technische partij. En zijn we goed op de hoogte van workshops, kennissessies, voucherregelingen en andere instrumenten waar ondernemers gebruik van kunnen maken.”

 

Stilstand is achteruitgang

Jasper benadrukt het belang van databehendigheid van ondernemers. “Als ondernemer kun je niet meer om data heen. Als je niets doet, word je ingehaald door je concurrenten. In deze tijd van grote personeelstekorten zullen productiebedrijven bijvoorbeeld met minder handen aan de lijn moeten kunnen produceren. Door slim gebruik te maken van data en datagedreven technologieën, kun je je bedrijf toekomstbestendig maken. Stilstand is achteruitgang.”

 

In contact met een datacoach

'Databehendig mkb' is in februari van dit jaar gestart en loopt tot november 2024. Hoe ondernemers uit Noordoost-Brabant in contact kunnen komen met een datacoach? “Daar zijn we volop mee bezig. We benaderen nu vooral ondernemers uit ons directe netwerk. Daarnaast zijn we in gesprek met wethouders en bedrijfscontactfunctionarissen van gemeenten om samen lokale bijeenkomsten over digitalisering, data en AI te organiseren. Daar krijgen mkb’ers meer inzicht krijgen in de mogelijkheden en vervolgens kunnen ze direct schakelen met de aanwezige experts. Ook bezoeken we zelf bijeenkomsten over data en technologie waar mkb bedrijven aanwezig zijn.” 

 

Eerste successen 

“We zien onszelf als een makelaar tussen mkb’ers met een uitdaging en experts met een oplossing. Die eerste stappen zijn voor de ondernemer ook nog eens kosteloos. 'Databehendig mkb' is er voor ondernemers uit alle sectoren in de regio. Binnenkort kunnen we de eerste twee successen bekend maken. Op naar de 100!” 

Voor meer informatie

Kent u een ondernemer die werk wil maken van data en/of AI? Ga naar de website van AgriFood Capital voor meer informatie. AgriFood Capital voert het project ‘Databehendig mkb’ in onze regio uit. Binnen RNOB wordt de voortgang van het project teruggekoppeld in de Kopgroep Innovatie en AgriFood van het portefeuillerhoudersoverleg Economie.