Veel aandacht voor fietsstimuleringsactie Sjees on Tour
28 juni 2023

Ons Brabant Fietst organiseerde vanaf 11 mei de fietsstimuleringsactie ‘Sjees on Tour’. Drie weken lang trok een bonte fietskaravaan van fiets-minnende gemeenten en een promotieteam door heel Brabant. In juni deed de karavaan de regio Noordoost-Brabant aan.

delen

De karavaan fietste langs bedrijven in de regio die deelnamen aan ee fietsestafette waarbij e-bikes worden doorgegeven onder het personeel. Zo konden veel mensen ervaren hoe het is om op een e-bike naar het werk te gaan. En worden werknemers verleid om vaker de auto te laten staan.

Manifest fiets

In onze regio stond het ondertekenen van het manifest ‘Bij ons bedrijf krijgen fietsers voorrang’ centraal. Bedrijven maken zo kenbaar dat ze volop op hun fietsende medewerkers en klimaat en gezondheid inzetten. Verschillende bedrijven in Noordoost-Brabant hebben hun handtekening gezet. Hiermee geven ze de fiets een belangrijke plek binnen hun organisatie. De gemeenten betuigden hun steun doordat de wethouders meefietsten in de karavaan en de urgentie van fietsgebruik benadrukten. 

Ook de beide mobiliteitsregisseurs Esmee van Selst en Rian Snijder van RNOB deden mee aan de fietstour. Zij hebben deze regionale actie gecoördineerd. Rian: “Vol enthousiasme trapten we achter de DJ aan om ‘positief lawaai’ te maken. Bij het Zwijsen College in Veghel werd het echt een feestje omdat de leerlingen net pauze hadden en zo mee konden ondertekenen.” 

Sjees on Tour bij Zwijsen Collegs

Toekomst van mobiliteit

“Gezond, schoon, duurzaam, goedkoop, ruimtebesparend: als vervoermiddel heeft de fiets het allemaal”, aldus Sidney van den Bergh, bestuurlijk trekker Fiets bij RNOB. “Logisch dus dat dit oer-Hollands vervoermiddel een belangrijke rol speelt in hoe we in de toekomst met mobiliteit in onze regio willen omgaan. We zetten dan ook volop in op de fiets. En ik wil bedrijven oproepen daarin mee te gaan.”

Beweging die verbindt

Ons Brabant Fietst kijkt met trots terug op de tour, die mocht rekenen op veel media-aandacht. Woordvoerder Carolijn van der Hoeven: ‘Met elke kilometer die we afleggen, elke estafette die we voltooien en elk manifest dat wordt ondertekend, creëren we een positieve verandering. Sjees on Tour is niet alleen een fietsevenement, het is een beweging die laat zien hoe fietsen de regio kan verbinden.”’

Ook meedoen?

Kent u werkgevers die ondersteuning zoeken óf kunnen gebruiken om medewerkers vaker te laten kiezen voor de fiets? Ons Brabant Fietst helpt hen om gemakkelijk en snel te starten met fietsstimulering. Deze bedrijven kunnen zich hier aanmelden als Sjees Gangmaker. 

Over Sjees on Tour

Sjees on Tour is een initiatief van Ons Brabant Fietst met als doel om fietsstimulering onder de aandacht brengen bij werkgevers. Ons Brabant Fietst is een niet-commerciële projectorganisatie onder de vleugels van VisitBrabant die samenwerkt met Breda University of Applied Sciences (BUas), Routebureau Brabant, Brabant Mobiliteitsnetwerk, regio’s en diverse Brabantse gemeenten. De gemeenten hebben opdracht gegeven voor deze actie die in onze regio wordt gecoördineerd door RNOB.