Instrumenten voor klimaatadaptie van bedrijventerreinen
24 mei 2021

Hoe kunnen gemeenten en waterschappen 'sturing' geven aan het klimaatadaptief inrichten van bestaande bedrijventerreinen? De werkgroep ‘Klimaatbestendige bedrijventerreinen Oost-Brabant’ liet het uitzoeken. 

delen

“We willen allemaal een steentje bijdragen om de effecten van klimaatverandering op te vangen. Ook op bestaande bedrijventerreinen”, vertelt projectleider Roel Wouters. “De werkgroep bestaande uit gemeenten en waterschappen vroeg om een overzicht van de zaken die planologisch en juridisch over dit onderwerp vastgelegd kunnen worden.”  

 

Planologische en juridische instrumenten
Samen met Ambient is het project klimaatbestendige bedrijventerreinen met deze vraag aan de slag gegaan. Het resultaat ligt er nu: een praktisch overzicht van planologische en juridische instrumenten om bestaande bedrijventerreinen klimaatbestendig in te richten.

Roel vervolgt: “Het rapport toont de mogelijkheden onder de huidige wetgeving maar ook een doorkijk naar de mogelijkheden straks met de Omgevingswet. Daarnaast geeft het rapport inzicht in de opgaven en gevolgen van het praktisch toepassen van de instrumenten. Kortom, een stuk waar we erg blij mee zijn. We hopen dat alle gemeenten binnen, maar ook buiten de samenwerking, er goed gebruik van kunnen maken.”


Samenwerking

In het project werken RNOB, Klimaatportaal Zuidoost-Brabant en gemeenten Deurne en Helmond samen aan klimaatbestendigheid op bestaande bedrijventerreinen. Dit jaar volgt ook nog een overzicht van de technische mogelijkheden, financiële prikkels en communicatie. Dit wordt gecombineerd met enkele praktische pilots. 

 

Naar het rapport Planologische en juridische instrumenten voor klimaatbestendige bedrijventerreinen in Oost-Brabant