Regio Deal zorgt zichtbaar voor nieuwe perspectieven
18 mei 2022

Biologisch boeren, kweekvlees op het erf produceren om de CO2- en stikstofuitstoot te reduceren en produceren voor de lokale markt in plaats van voor de wereldmarkt. Dit zijn enkele innovaties waar ondernemers in het Regio Deal project ‘Nieuwe perspectieven voor boeren’ aan werken. 

delen

De eerste groep agrarische ondernemers ging begin dit jaar van start. Als onderdeel van het traject presenteerden ze onlangs hun bedrijfsplannen aan een panel bestaande uit burgemeester Kees van Rooij en wethouder Jan Goijaarts van Meierijstad, gedeputeerde Elies Lemkes-Straver van de provincie Noord-Brabant, Liz Chermin van HAS Hogeschool en Aernout van der Does van Rabobank.

 

Verduurzaming van de voedselketen 
De bedrijfsconcepten die in ‘Nieuwe perspectieven voor boeren’ worden ontwikkeld en/of uitgediept, dragen bij aan een verduurzaming van de voedselketen en met name van de agrarische sector. De presentaties lieten zien dat de deelnemers duidelijke stappen hebben kunnen zetten. De ondernemers kijken met vertrouwen en positieve energie naar de toekomst. 

Een inkijkje in de gepresenteerde plannen.... 

Landschapsbeheer
Rob Jansen van Hoeve Arbeidslust in Sint-Oedenrode presenteerde zijn plannen voor een streekboerderij. Hij gaat landschapsbeheer combineren met wonen (in tiny houses), werken (met inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt) en recreëren. Thema’s die het gebied in en rond Meierijstad mogelijk tot ‘Blue Zone’ kunnen maken.

Ambachtelijke zuivelproducten
Martijn en Sanny van den Boom van Het Zuivelbos uit Sint-Oedenrode breiden hun zuivelassortiment verder uit met mooie ambachtelijke zuivelproducten. Deze worden gemaakt van de melk die zij produceren volgens de kringloopgedachte. De boeren stemmen het aantal koeien op hun bedrijf zo goed mogelijk af op de vraag naar hun producten in de markt.


Biotopen voor kweekvlees
Crole Hoeve, het bedrijf van ondernemer Leon Moonen, zet in op het leveren van biotopen - uitgangsmateriaal voor kweekvlees - aan Mosa Meat, een producent van kweekvlees. Hierdoor kan vlees duurzamer worden geproduceerd. Ook gaat de ondernemer een kweekvlees ‘Experience Center’ op de Crole Hoeve realiseren. Leon's koeien worden ook ingezet voor natuurbeheer rondom Sint-Oedenrode.

 

Voordeel van het Brabantse netwerk
Het panel was positief over de gepresenteerde resultaten. De panelleden gaan, waar mogelijk, aan de slag om ondernemers te ondersteunen bij de uitvoering van hun plannen.  Zo kan Leon Moonen via Aernout van der Does meedoen aan het Rabobank Food Forward programma. Liz Chermin heeft aangeboden om HAS-studenten onderzoek te laten doen naar de specifieke behoeftes van klanten van Het Zuivelbos.

 

Nog plaats in de volgende groep

Kent u bedrijven voor wie ‘Nieuwe perspectieven voor boeren’ mogelijk interessant kan zijn? Ga naar de website van OndernemersLift+ voor meer informatie. In het najaar gaat de volgende groep van start.

Over 'Nieuwe perspectieven voor boeren

'Nieuwe Perspectieven voor boeren' is een programma van OndernemersLift+ gericht op agrarische ondernemers die hun bedrijf willen aanpassen aan de toekomst en nieuwe kansen willen benutten. Het gaat om ondernemers die actief zijn in de veeteelt, akkerbouw, tuinbouw of ondernemen in het buitengebied in Noordoost-Brabant. Het programma voorziet in zowel individuele begeleiding als groepsbijeenkomsten. Sinds begin 2021 zijn al twee groepen ondernemers gestart. In het najaar van 2022 gaat de derde groep beginnen. 'Nieuwe perspectieven voor boeren' wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant.

Meer informatie: website Ondernemerslift+