EU delegatie bezoekt regio Noordoost-Brabant
26 april 2022

Deze maand was er veel internationale aandacht voor Noordoost-Brabant. Op 11 april jl. bracht een Brusselse delegatie van het Ministerie Voedselveiligheid en Voedselzekerheid en landbouwattaches van de lidstaten een werkbezoek aan de regio's Noordoost-Brabant en Noord-Limburg. De EU ambtenaren wilden leerzame projecten en bedrijven op het gebied van eiwittransitie en voeding en gezondheid in de praktijk zien.

delen

FoodNL
Het werkbezoek werd georganiseerd door het samenwerkingsverband FoodNL. Hierin hebben AgriFood Capital, Regio Food Valley en Greenport Venlo de krachten gebundeld om gezonde keuzes voor consumenten, de aanpak van voedselarmoede en voedselverspilling en de ontwikkeling van nieuwe, plantaardige eiwitten te versnellen. 


Boeiende bedrijfsbezoeken
Kees van Rooij, voorzitter FoodNL, ontving de EU ambtenaren bij Plantlab in ’s-Hertogenbosch waar het werkbezoek startte. Bij het Circulair Food Center in Veghel stond het tegengaan van voedselverspilling op het menu. Om de benen te strekken, volgde een tour op de Noordkade met een korte toelichting op in ontwikkeling zijnde Chocoladefabriek. Het prachtige weer werkte goed mee. Vervolgens bezocht de delegatie het bedrijf Genson in Sint-Oedenrode waar werd ingegaan op de laatste wetenschappelijk ontwikkelingen in de teelt van aardbeien en frambozen. 

 

Daarna vertrok de delegatie naar Noord-Limburg voor een bezoek aan Nijsen company en Kipster in Venray. Daar vertelden de ondernemers over respectievelijk de stappen die gemaakt worden in de wereld van duurzame veehouderij en over de ‘meest diervriendelijke kippenstal ter wereld’ .

Uitnodiging voor samenwerking
De landbouwambtenaren deden veel kennis op over actuele ontwikkelingen op weg naar een beter voedselsysteem. Kees van Rooij: “Dit was een mooie kans om de vertegenwoordigers in Brussel vanuit de diverse lidstaten uit te nodigen met ons samen te werken in diverse projecten. De bedrijven en de Stichting Samen tegen Voedselverspilling gaven prima aan waar het soms “schuurt” met Europese regelgeving bij het verbeteren van ons voedselsysteem. Een uitdaging waar we samen voor staan.”

 

Snel schakelen
De landbouwambtenaren waren onder de indruk van de innovatiekracht en samenwerking in de bezochte regio’s. Ze waren ook zeer te spreken over het boeiende en complete programma dat gemeenten en bedrijven in de regio’s in zo korte tijd in elkaar hebben gezet. “Zo doen we dat gewoon hier. We schakelen snel want we hebben het netwerk hier”, aldus Kees van Rooij. 

 

RNOB is vertegenwoordigd in het bestuur van AgriFood Capital, één van de drie partners van FoodNL. De gemeenten en waterschappen in RNOB dragen bij aan de basisfinanciering van AgriFood Capital.