Keukenkanjers zet de deuren open
24 maart 2023

Blije kinderen, enthousiaste leerkrachten, bevlogen telers en gedreven vrijwilligers. En een stevige inhoudelijke basis voor Keukenkanjers, het nieuwe voedingseducatieprogramma voor leerlingen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool. Dat zijn de resultaten van de pilot van Keukenkanjers uit 2022 waar zeven groepen van basisscholen uit vijf gemeenten aan deelnamen

delen

Het lesprogramma is klaar voor de volgende fase van de ontwikkeling naar - uiteindelijk - een gevalideerde lesmethode. 

 

Voedselvaardig

‘Een gezonde toekomst begint met kennis over gezonde voeding’. Vanuit die gedachte hebben verschillende partijen uit de regio’s Noordoost-Brabant, FoodValley en (Greenport) Venlo de handen ineen geslagen om kinderen ‘voedselvaardig’ te maken. Het resultaat is Keukenkanjers, een interactief educatieprogramma waarin kinderen een lokale teler bezoeken, en kookworkshops en theorielessen krijgen over gezonde voeding.

 

Regionale uitrol 

Na een geslaagde pilot, openen de drie deelnemende regio’s nu de deuren voor nieuwe Keukenkanjer-locaties. Het projectbureau van Keukenkanjers nodigt daarom belangstellende partijen uit om zich te melden voor de verdere uitrol van het lesprogramma. Dat kan bijvoorbeeld (iemand van) een gemeente, een scholenkoepel of een andere bevlogen foodprofessional zijn. De initiatiefnemers krijgen hiervoor alle benodigde tools én begeleiding van het projectbureau. 

Na de regionaal uitrol zal Keukenkanjers landelijk worden uitgerold. Het is de ambitie van Keukenkanjers om een lesmethode te ontwikkelen die onderdeel wordt van het curriculum van basisscholen in heel Nederland.    

 

Bewustwording

Suzanne Bisschops van Kokkerelli: ‘Dat stuk bewustwording, als je dat in de leeftijd van 8 tot 12 op een belevende manier mag ervaren, dan raak je dart voor de rest van je leven niet meer kwijt.” Ook leraar Bart van der Sterren van basisschool De Ezelsbrug is enthousiast:

“In de klas kun je van alles vertellen over paprika’s en groeiprocessen maar als je het in het echt ziet, dat is fantastisch!”.

Voor de toekomstige generaties

Kees van Rooij, voorzitter van Stichting Keukenkanjers is blij met deze ontwikkeling. “Dit gaat echt over de toekomst, over de toekomstige generaties. Als die nu gezond leren eten, dan hebben we straks hele gezonde mensen. En dat scheelt ook heel veel in de gezondheidszorg.”

Ook een locatie openen?

Wil je ook een Keukenkanjers-locatie starten? Neem dan contact op met het programmabureau van Keukenkanjers via www.keukenkanjers.nl.  De lesmaterialen zijn online toegankelijk zijn. Daarnaast is alle informatie beschikbaar die nodig is om een Keukenkanjers-locatie op te starten, in te richten en te coördineren.