Slimme mobiliteitsoplossing voor slechtzienden
24 juni 2021

Slimme en schone mobiliteit staat hoog in het vaandel in Noordoost-Brabant. Ook al raken elektrische auto’s, bussen en (deel)scooters steeds meer ingeburgerd, het blijft opletten in het verkeer omdat ze veel minder geluid maken. Vooral voor mensen met een visuele beperking kan het daardoor lastig zijn om zich veilig door het verkeer te bewegen. 

delen

Het ontwikkelen van een slimme app of bijvoorbeeld apparaat dat waarschuwt voor naderende stille voertuigen is één van opdrachten van de Mobility Lab editie van dit jaar.


Startups aan de slag

In Mobility Lab gaan de komende negen maanden 25 startups uit binnen- en buitenland aan de slag om slimme oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken te bedenken. Voorbeelden zijn apps die routeadviezen geven voor groen vervoer, duurzame banden voor elektrische voertuigen of een beloningsprogramma voor duurzame kilometers. Ook de deelmobiliteit voor het landelijk gebied is een onderwerp in deze challenge. 

 

Opdracht vanuit de regio
De opdracht (‘challenge’) om een handig waarschuwingsysteem te ontwikkelen voor naderende stille voertuigen heeft SmartwayZ.NL ingediend namens RNOB. De gemeente Vught legde deze vraag samen met een groep ervaringsdeskundigen op tafel. In Vught wonen van oudsher relatief veel mensen met een visuele beperking vanwege de goede voorzieningen voor deze kwetsbare groep. Ook rijden er ook veel stille voertuigen rond. Het probleem werd er dus goed voelbaar. 

 

“Samen met het netwerk van SmartwayZ.NL en Talking Traffic zoeken we naar een breed toepasbare oplossing die de veiligheid van kwetsbare weggebruikers kan vergroten”, aldus Rian Snijder, Regisseur Mobiliteit RNOB. “De oplossing moet gebruiksvriendelijk zijn en aansluiten bij andere ontwikkelingen en gebruikstoepassingen waar we aan gewend zijn. Deze voorwaarden hebben we aan de startups meegegeven.” 

 

Inclusieve mobiliteit
Dit jaar is er bij in de challenges van Mobility Lab extra aandacht voor inclusieve mobiliteit. Want het mobiliteitssysteem van de toekomst is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Denk bijvoorbeeld aan mensen met een fysieke beperking of met een lager inkomen of mensen die wonen in afgelegen of landelijke gebieden. 

De inzending uit onze regio sluit hier goed bij aan. Voorzieningen bereikbaar houden voor iedereen is een belangrijke opgave en uitgangspunt voor het programma Duurzaam bereikbaar van RNOB. 

We houden iedereen op de hoogte van de uitkomsten van deze challenge. Zeker wanneer de oplossing in onze regio toegepast kan gaan worden.

Mobility Lab is een initiatief van twee mobiliteitsprogramma’s, namelijk De Verkeersonderneming uit de regio Rotterdam en SmartwayZ.NL dat zich richt op Zuid-Nederland. RNOB is partner van SmartwayZ.NL. 


Meer over: Slimme mobiliteit