RNOB start onderzoek naar LivingIn-programma
23 mei 2023

Voor kenniswerkers uit het buitenland is Brabant een fijne en uitdagende regio. Dat komt door het aantrekkelijke werkklimaat waarin met veel hoogstaande technologieën wordt gewerkt.  Veel kenniswerkers komen met hun gezin hier wonen. Om deze expats en hun familie bij hun komst en tijdens hun verblijf in Nederland te ondersteunen, worden zogenoemde LivingIn-programma’s georganiseerd zoals bijvoorbeeld door het Holland Expat Center South (HECS) in Eindhoven. RNOB is partner van HECS.

delen

Onderzoeksbureau Decisio onderzoekt in opdracht van RNOB momenteel de mogelijkheden voor een LivingIn-programma voor Noordoost-Brabant. Met een dergelijk programma wil Noordoost-Brabant aantrekkelijker maken voor expats en gezinnen om in te wonen en werken én voor bedrijven om te vestigen. Dit onderzoek wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant.

 

Expats in Noordoost-Brabant

Niet alleen in de Brainport-regio, maar ook in de regio Noordoost-Brabant zijn bedrijven gevestigd waar expats werken. Denk bijvoorbeeld aan Vanderlande Industries in Veghel, bedrijven op Pivot Park in Oss, Nutricia in Haps en ASML die nu ook een vestiging in ’s-Hertogenbosch opent. De meeste expats nemen hun gezin mee. Om de expat langere tijd als werknemer te behouden, is het van belang dat ook hun partner en kinderen zich snel thuis voelen op de nieuwe plek. 

 

Ondersteuning bieden

Vanuit zijn rol bij HECS vanuit RNOB is Fridthjof van Leerdam van MijnGemeenteDichtbij ook bij dit nieuwe initiatief betrokken. “Bij migratie gaat het niet alleen om de expats die voor een baan naar Nederland komen”, aldus Fridthjof. “Vaak is het een heel gezin dat hier voor langere tijd een nieuw leven opbouwt. Met een LivingIn-programma willen we het gezin ondersteunen, van het vertrek uit het thuisland tot en met aankomst én verblijf in onze regio. Deze ondersteuning kan variëren van hulp bij het aanvragen van een BSN-nummer, het zoeken van een school of van een woning tot talencursussen, contacten met andere expats of juist met ‘locals’ en het vinden van een baan voor de partners.” 

Het is belangrijk om niet alleen de expats maar ook hun gezinnen te ondersteunen gedurende hun verblijf in Nederland.

Meer dan een baan alleen

De verwachting is dat bedrijven naar de toekomst toe meer talent uit het buitenland gaan halen om een oplossing te kunnen bieden voor het toenemend personeelstekort. Het LivingIn-programma is erop gericht om deze talenten langer in de regio houden. Wanneer de partner bijvoorbeeld ook een fijne baan heeft, de kinderen op een leuke school zitten en het buurtje waar ze wonen leuk is, wordt het aantrekkelijker om in Nederland te blijven.

 

Fridthjof: “Het is belangrijk dat expats en hun gezinnen meer hebben dan alleen een baan om hier te blijven. Om alles goed te regelen, moeten de betrokken werkgevers nu nog langs verschillende loketten. We willen de bedrijven en hun medewerkers daarbij ontzorgen door in deze regio een centraal informatiepunt in te richten. Dat hebben we hier nog niet en daar loopt bijvoorbeeld ASML tegenaan bij de nieuwe vestiging in ‘s-Hertogenbosch. Een regio specifiek LivingIn-programma maakt Noordoost-Brabant bovendien niet alleen voor bestaande maar ook voor nieuwe bedrijven interessanter. De programma’s in Eindhoven en Breda lopen goed. Nu is Noordoost-Brabant aan de beurt. Daarna volgt Tilburg.“

 

Onderzoek

Het doel van het onderzoek is om te bepalen hoe een LivingIn-programma voor Noordoost-Brabant eruit moet komen te zien. De doelgroepen van het programma zijn enerzijds de expats en hun gezinnen, anderzijds de bedrijven en organisaties waar de expats komen te werken. Het onderzoeksbureau Decisio doet momenteel onderzoek naar de kenmerken van onze regio zoals naar de hoeveelheid en aard van de bedrijven, aanwezige faciliteiten zoals scholen, de cultuur en de behoeftes van werkgevers en expats. Daarin wordt ook de rol van een LivingIn-coördinator meegenomen die het project verder zal gaan trekken. De onderzoeksresultaten worden nog vóór de zomer gepresenteerd. 

 

Voor meer informatie: Fridthjof Leerdam, secretaris van de kopgroep Werkgelegenheid van RNOB (f.leerdam@mijngemeentedichtbij.nl, 06-32451652).


Meer over: Vestigingslocaties