Innovatief microdieet versterkt aquacultuur sector
22 april 2024

Het bedrijf Aardvark uit Veghel bundelt de krachten met aquacultuurkwekerij Blue Linked om een innovatief voer te ontwikkelen voor vis- en schelpdierlarven. De bedrijven krijgen subsidie van de provincie en RNOB om het duurzaam geproduceerde voer te realiseren.

delen

Opkomst van aquacultuur

De aquacultuursector groeit gestaag in Nederland. Vanwege de voedingswaarde van vis en schelpdieren, die rijk aan eiwitten en omega-3 vetzuren zijn, is dit een positieve ontwikkeling. Echter, de sector is nog niet zo duurzaam en efficiënt als gewenst. Vooral tijdens de larvenfase sterven veel vissen en schelpdieren. Vaak komt dit door gebrek aan kwalitatief voer en het risico op besmetting met ziekteverwekkers.

 

* Aquacultuur is de kweek en teelt van waterorganismen zoals vis, schaaldieren, weekdieren en waterplanten in gecontroleerde omgevingen zoals vijvers, tanks, kooien of onderzeese structuren. Het is een vorm van aquatische landbouw.

 

Duurzame voedingsbronnen

Wat maakt dit concept vernieuwend? "Het voer bestaat uit minuscule bolletjes boordevol voedingsstoffen zoals algen en insecten," legt Marleen Vrij van Aardvark uit. "Deze bolletjes zweven door het water zoals plankton. Daardoor herkennen de larven de bolletjes als voedsel. De effectiviteit van het voer zal worden getest in een praktijksetting bij Blue Linked."

 

Eerste co-SIR subsidie van 2024

Het project 'Ontwikkeling van een duurzaam microdieet voor de aquacultuursector' is het eerste project uit Noordoost-Brabant dat in 2024 SIR-subsidie van de provincie ontvangt (45.000 euro), met een extra bijdrage van 10.000 euro vanuit de regionale cofinancieringsregeling (co-SIR) van RNOB.

 

Kent u ook een MKB-bedrijf dat SIR-subsidie heeft aangevraagd bij de provincie? Kijk dan hier voor mogelijkheden van extra subsidie in onze regio.

Over de SIR en co-SIR subsidie

SIR staat voor Stimulering van Innovatie in de Regio. Deze subsidieregeling van de provincie Noord-Brabant is bedoeld om bestaande mbk-ondernemingen en innovatieve startups uit alle economische sectoren in Brabant te ondersteunen bij hun innovaties. Het gaat om maximaal 45.000 euro.

 

In Noordoost-Brabant doet RNOB er voor innovatieve mkb'ers nog een schepje bovenop met een speciale cofinancieringsregeling (co-SIR). Dat is maximaal 5.000 voor individuele bedrijven en 10.000 voor samenwerkingen. Aanvragers kunnen hiervoor terecht bij AgriFood Capital en RNOB. Meer informatie over de SIR-regeling en de SIR-cofinancieringsregeling is hier te vinden.