Mobiel luchtmeetstation naar Graspeel
28 juni 2022

Vanaf de eerste week van juli komt een mobiel luchtmeetstation van de provincie Noord-Brabant de luchtkwaliteit van Graspeel in de gemeente Maashorst meten. Het betreft een van de twee mobiele meetstations die momenteel een tour door Brabant maken. Het andere station gaat naar Baarle-Nassau.

delen

Graspeel is een voormalig landbouwontwikkelingsgebied. Het buurtschap dat bij het dorpje Zeeland hoort, wordt gekenmerkt door intensieve veehouderijen.

 

Kwaliteit van leven

De gemeente Maashorst was zelf een van de aanvragers van het meetstation. "Het meetstation helpt ons de milieubelasting in kaart te brengen. Met de meetresultaten kunnen we gezamenlijk aan de slag om de kwaliteit van leven in Graspeel te verbeteren. Wij zijn dan ook blij dat de provincie deze plek heeft aangewezen voor het meetstation", zegt wethouder Jeroen van den Heuvel van de gemeente Maashorst.

Meerjarig meten

De mobiele meetstations van de provincie Noord-Brabant meten vijf jaar lang op verschillende plekken in Brabant de luchtkwaliteit. Het gaat om het aandeel ammoniak, vluchtige organische stoffen, stikstofdioxide en fijnstof in de lucht. De stations meten de luchtkwaliteit op elke plek over een langere periode om een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te geven.

Sinds januari staat er al een luchtmeetstation in Rosmalen vlakbij de A59. Die blijft daar nog tot eind juni. De resultaten van deze eerste metingen worden in augustus verwacht.

 

Schone Lucht Akkoord

De mobiele meetstations zijn onderdeel van het plan van de provincie om de kwaliteit van de lucht in Brabant te verbeteren. De metingen in de gemeenten ’s-Hertogenbosch en Maashorst – en in de toekomst mogelijk nog andere gemeenten – helpen onze regio bij de uitvoering van het Schone Lucht Akkoord. Noordoost-Brabant was de eerste regio in Nederland die zich bij dit akkoord aansloot.