Hoofdinhoud
Geschilde aardappelen worden gewassen op ene band in een aardappelverwerkingsfabriek
Aantrekkelijk vestigen

Brabantse aardappelverwerkers pionieren met duurzame waterinnovaties

30 augustus 2024

In AgriFoodInnovation werken Agristo, Aviko, Duynie, Lamb Weston en Peka Kroef samen aan de ontwikkeling en implementatie van innovatieve technieken om water te besparen en relevante stoffen uit water te hergebruiken. In de tweede helft van dit jaar start een project rond de winning van voedingsstoffen uit proceswater. Het programma van AgriFoodInnovation wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant met RNOB als penvoerder.

Slimme technologieën spelen een belangrijke rol in de besparing en hergebruik van water. Maar ook in het herwinnen van interessante stoffen uit productiewater. Besparing en hergebruik vormen belangrijke pijlers van een duurzame aardappelsector en circulaire economie.

Geschilde aardappelen op een lopende band in een fabriek

Voedingsstoffen uit proceswater 

Behalve aan innovatieve waterbesparingstechnieken werken de vijf aardappelverwerkers binnen AgriFoodInnovation ook aan het winnen van voedingsstoffen uit proceswater. Voedingsstoffen als zetmeel, eiwitten en mineralen afkomstig uit aardappelen kunnen dienen als grondstoffen voor bijvoorbeeld diervoeder of nieuwe voedingsproducten.  

 

Dit najaar start binnen ‘Verwaarding aardappelnevenstromen’ een project waarin technologische innovaties worden getest om deze en andere stoffen veilig uit proceswater te winnen. Heeft u contact met bedrijven in de aardappelindustrie voor wie dit project interessant kan zijn? Kijk hier voor meer informatie en contactgegevens van AgriFoodInnovation.

Aanmelden nieuwsbrief

U krijgt een bevestigingsmail. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor de nieuwsbrief. Meer daarover leest u in onze privacyverklaring.